Crossfit – en intensiv fettförbrännare

Postat i: 

Singel i Sverige

Crossfit – en intensiv fettförbrännare

Idag har våra resenärer fått prova på den snabbt växande och väldigt populära träningsformen Crossfit. Ursprungligen kommer Crossfit ifrån den amerikanska militärens sätt att träna. Men de senaste åren har träningsformen spridit sig över hela världen och i Sverige har Crossfit snabbt blivit väldigt populärt. Flera av de stora gymkedjorna erbjuder olika former av Crossfit som är en slags stationsträning på tid. Istället för att bara använda tunga vikter jobbar man även väldigt mycket med enkla basövningar och sin egen kroppsvikt. Eftersom att övningarna görs på tid är det en väldigt intensiv träningsform och ett helkroppspass tar inte mycket längre tid än 30 minuter. Men man ska inte låta sig luras av längden på träningspasset. Crossfit är en extremt intensiv träning och under 20/30 minuter pressas kroppen hårt nästan helt utan vila. Trots att träningstiden är kort vittnar många anhängare om att de snabbt märker resultat som i en ökad fettförbränning och en starkare kropp.

Vi har träffat crossfitcoachen och läkaren Max Grönholdt Klein för att ställa några frågor angående Crossfit.

Kan vem som helst träna crossfit?

Ja. Intensitet och vikt anpassas individuellt.

Hur lång tid tar det innan man märker resultat av träningen?

Det finns inga genvägar. Kroppen anpassar sig lika snabbt till crossfit som annan träning. Crossfit är oftare ett kraftigare stimuli än “vanligt gym” eller “gympa”. Räkna med 2-3 månader innan styrka och kondition är påtagligt förbättrad. Men den positiva effekten inleds ju redan dag ett.

Hur ska man göra om man vill börja med crossfit?

Vi rekommenderar att man gör det tillsammans med kunnigt folk. Rörelserna är kraftfulla och intensiteten hög. För att undvika skador krävs kunskap och erfarenhet.

Kan man träna crossfit själv?

Absolut. Helst efter att man lärt sig rörelserna av någon som kan. Youtube är inte en fulländad PT…

Är crossfit bättre styrketräning än vanligt gym?

Det beror på vem du är, vad du vill uppnå och hur din kropp mår. För en frisk person som vill bli stark, uthållig, spänstig och få bättre balans – crossfit will do the trick.