Hur många gånger är det värt att träffa någon?

Postat i: 

Dejtingtips

Hur många gånger är det värt att träffa någon?

För många väcks frågan: vad händer om någon känns sympatisk vid första mötet, men kemin saknas? Ska jag träffa hen igen? Hur många gånger? Och vad händer om jag bara slösar bort min tid och aldrig känner någon attraktion?

Varför har man fel om man förväntar sig gnistan redan på första dejten?

De flesta som dejtar tänker väldigt enkelt: jag går dit och ser hur det känns. Om det inte finns någon gnista, blir det inga fler dejter. De tror att det fungerar så här: antingen finns det attraktion eller så finns det inte. Dessutom bestämmer de sig för det redan under de första sekunderna av mötet, och från det ögonblicket har den andra personen ingen chans, inte ens om hen skulle förvandlas till en ung Brad Pitt eller Angelina Jolie framför deras ögon.

De menar att gnistan, attraktionen är allt. Utifrån det ska man bestämma om man ska fortsätta lära känna varandra. Jag tycker att det är en oerhört ytlig och omogen inställning. Här handlar det egentligen bara om att man bestämmer sig utifrån den andras utseende om man vill ha hen eller inte.

Tänk igenom dina tidigare relationer! Jag är säker på att det har funnits någon du lärde känna långsamt och vänskapligt, och om ni hade träffats på en dejtingsajt, skulle du troligen aldrig ha gått på en andra dejt eftersom hen inte har ett vackert ansikte, är för kort, inte tillräckligt muskulös eller smal. Gnistan skulle troligen inte ha funnits vid första dejten. Men eftersom ni öppnade er försiktigt och långsamt i en annan miljö blev det en relation. Ni gav varandra en chans att visa era sanna jag. Ni gav er själva en chans att lära er älska varandra.

Den som avfärdar någon redan på första dejten på grund av bristande attraktion kan gå miste om en fantastisk relation – för sin egen skull och för den andres. Självklart kan man göra så, jag vill inte avråda någon. Men konsekvensen blir många första dejter, följt av besvikelser och till slut uppgivenhet.

Det kan vara så att någon är väldigt attraktiv vid första anblicken, men när man lär känna personen visar det sig att hen har allvarliga personlighetsproblem – kanske är våldsam, narcissistisk eller beroende. Men då har man redan blivit förälskad och tror att kärleken kommer att förändra henne/honom, att hen kommer att förändras bredvid en själv, och att ni ska gå hand i hand i solnedgången. Tyvärr är chansen för det mycket liten.

Psykologer pratar allt mer om att när kärlek uppstår vid första ögonkastet, är det ofta två skadade människor som dras till varandra genom sina sår. Sår möter sår, och det leder sällan till en hälsosam, mogen och vuxen relation, utan snarare en “rapacious honeymoon”.

En mogen person söker inte en partner på det sättet. En känslomässigt mogen vuxen vet att attraktion inte bara handlar om det yttre. Attraktion kräver också att man lär känna den andra personen djupare och långsamt börjar tycka om henne eller honom. Fokus ligger på en långsam och djupare insikt – något som kan leda till att kemi och attraktion utvecklas. Det är inte säkert att det händer, men chansen finns.

Vad handlar första dejten om?

Därför brukar jag rekommendera mina dejtkunder att, om någon känns ens lite sympatisk på första dejten, är det värt att planera en andra träff, så att ni får tid och chans att lära känna varandra bättre.

Det finns två undantag: 1) Om du känner stark avsmak för din dejt och tänker att du aldrig någonsin skulle vilja röra vid personen. I så fall– tacka artigt för träffen och avsluta där. 2) Om du märker att den andra har allvarliga mentala problem: om du misstänker att personen är våldsam, saknar empati, inte lyssnar på dig, eller redan på första dejten försöker tala om hur allt ”ska vara”. Då är det också bäst att säga nej.

Första dejten handlar egentligen bara om att se varandra och avgöra om det är värt en andra träff – inte om personen är “den rätta”. Det handlar bara om en nästa dejt! Det är en viktig skillnad som tar bort pressen från er båda. Du behöver inte fatta ett livsavgörande beslut om hen ska bli din partner.

Om du går på första dejten med den inställningen minskar oron. Du kan vara dig själv och lyssna bättre på den andra. Den minskade pressen kan i sin tur skapa en lättsam och flirtig stämning – och göra att dejten inte känns  som en jobbintervju.

Hur många gånger ska man träffas?

Låt oss säga att ni börjar lära känna varandra. Ni har träffats två gånger och fortfarande finns ingen tydlig attraktion. Var tålmodig och uthållig! Många fina relationer och äktenskap hade aldrig blivit av om parterna hade gett upp redan efter första eller andra dejten.

Ge er tid att lära känna varandra! Vid andra eller tredje dejten brukar djupare samtal ofta komma upp: barndom, tidigare relationer, livsmål, värderingar och familjebakgrund.

Var uppmärksam på den andra personen. Kanske märker du att du börjar tycka mer och mer om din partner. Du ser en gest, ett vänligt leende– något som får dig att tänka: “Wow!” Och långsamt, försiktigt börjar kärleken spira.

Om du efter tredje eller fjärde dejten fortfarande tänker: “en väldigt snäll och sympatisk person som jag gärna skulle vara vän med, men som jag aldrig skulle hålla i handen eller släppa in i min säng”, kan det vara dags att fundera på att avsluta.

Det kan vara svårt, särskilt om ni har lärt känna varandra bättre. Kanske den andra har börjat tycka om dig och kanske tror att ni är på väg mot en relation. Det är svårt att göra någon besviken, men det är bäst att vara ärlig här och nu, för annars riskerar du att såra personen ännu mer längre fram.

Så svaret på frågan i rubriken är: om möjligt, bestäm inte relationens öde redan på första dejten. Ge den andra personen en chans, en andra och en tredje titt – med några undantag – det förtjänar alla! Träffas tre, fyra gånger, och om attraktionen uppstår : hurra, njut! Om inte säg hej då.

Om du följer det här rådet ökar du dina chanser att hitta en partner. Du förlorar nästan ingenting, kanske bara övar på dejtandet, blir mer rutinerad och lugnare. Och det kan till och med vara så att du långsamt blir kär.