Dags för nya jultraditioner

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Dags för nya jultraditioner

Nu är det snart dags för en av årets största högtider, julen. Sverige är ett av världens singeltätaste länder och för många singlar är julen en jobbig högtid. Enligt en undersökning som Mötesplatsen har gjort firar många singlar julen med sin familj och släkt. Men det näst vanligaste alternativet är att fira själv.

Julstress och kärnfamiljsmys är vad många tänker på när det handlar om jul. Långt ifrån alla har en uppstyrd familjesituation och en grupp som sällan uppmärksamas i julsamanhang är singlar. Kring jul blir många svenskar väldigt traditionella och många firar med sin familj och släkt. Men hur firar de som inte har en traditionell familj jul?

Vi lät 1500 av våra singlar svara på hur de firar jul. Resultatet blev att 73 % av männen och 82 % av kvinnorna svarade att de firar med familj och släkt. Däremot är de näst vanligaste alternativet för båda könen att fira själva. 12 % nästan 200 personer svarade att de firar jul själva. Därefter svarade 6 % att de inte firar jul alls. De minst vanliga alternativen för båda könen är att fira med vänner eller att resa bort. De båda alternativen fick endast 3 % var av rösterna.

– Vi tror att skälet till att många väljer att fira jul själva istället för med vänner är pga. att julen är starkt förknippad med familjen. Många drar sig nog för att föreslå en jul ihop med vänner och deras familjer, man vill inte tränga sig på. Men eftersom att familjeförhållandena ändras tror vi att det kommer se annorlunda ut i framtiden, säger Annette Stensvik, marknadschef på Mötesplatsen.

Allting kring julen behöver inte handla om familjesamankomster, många väljer alternativa julfiranden. Vissa gör julen till en lite lyxigare kväll, andra åker iväg på en resa, det behöver inte vara ledsamt att fira jul själv eller otraditionellt. Det är dags att ta med julen in i 2013 och blanda de gamla traditionerna med nya personliga jultraditioner. Julen kan bli fantastisk högtid även utan kärnfamilj.