Detta händer när du blir kär

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Detta händer när du blir kär

Att du känner dig lycklig, pirrig och glad när du är förälskad känner de flesta till. Men vad händer mer?

Vi listar här 5 saker som händer i kroppen när du är kär:

1. Hjärtat slår långsammare. När du är förälskad så påverkar det hormonerna vilket sänker blodtrycket och får ditt hjärta att slå långsammare.

2. Du blir glömsk. När du blir förälskad utsöndrar din hjärna oxytocin, även kallat för kärlekshormonet, vilket kan påverka minnet till det negativa.

3. Du kan få svårt att sova. När du är kär påminner detta mycket om när du är stressad. Känslorna är nära besläktade. För att belöningssystemet i hjärnan ska sätta igång utsöndras först massor av stresshormoner. Utöver det aktiveras hjärnstammen, som påverkar hur vi sover. Med båda systemen igång kan det vara svårt att sova.

4. Du blir snällare. På ett sätt kan man säga att uttrycket ”Kärleken är blind” stämmer. Vissa delar av den tänkande hjärnan påverkas när vi blir kära och vissa delar av det kritiska tänkandet slappnar av. Detta innebär att vi kan mer överseende med mindre bra saker hos vår partner…

5. Du får en ökad sexlust. Det är inte ovanligt att nykära par tillbringar mycket tid i sänghalmen och det har faktiskt sin vetenskapliga förklaring. I en undersökning från University of Guelph, Kanada, upptäckte forskare att främst kvinnor kände mer lust i början av ett förhållande. Männens lust var däremot relativt konstant under hela tiden.