Mia Törnblom svarar på singlarnas frågor

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Mia Törnblom svarar på singlarnas frågor

Under Mötesplatsens Guldhelg 23-25 september svarar författaren och föreläsaren Mia Törnblom på era frågor om singelliv och relationer.
Här visas svar på frågor som ställts av medlemmarna. 

*********

Har aldrig någonsin träffat någon dejt ”öga mot öga”. ”Dejta” är för mig max 7-8 mejl – sen plopp – så är det tystnad eller ”Lycka till – hoppas du hittar den du söker!” Jag väljer mina ord med eftertanke. Jag förstår att något negativt ska man inte beröra. Dåliga skämt också?! Behövs det mer än 7-8 mejl för att se motparten i ansiktet? Är folk rädda för att träffas?

SVAR: Vad tråkigt att mejlandet inte lett till en enda dejt. För att helt säkert sätta fingret på vad som är orsaken behöver jag så klart veta mer. Du frågar om folk är rädda för att träffas, det tror jag absolut stämmer för vissa. För andra kan det handla om att inte vara redo.

Du säger att du noga väger varje ord med efter tanke, kanske är det dags att prova någonting nytt. Va du, precis som du är, med din humor, dina skämt, så att personerna får lära känna dig. Det kan också vara bra att se den initiala mejlkonversationen som ett sätt att lära känna nya vänner. Jag vet att det låter tråkigt men för väldigt många börjar det så, en vänskap som efter att man lärt känna varandra på riktigt övergår till kärlek och relation. Varför inte föreslå att träffas som vänner, sen kan du slå till med all din charm.
Kram och lycka till!

*********

Efter 10 år gick min sambo jag skilda vägar (i våras) efter ett gemensamt beslut. Han ringer flera gånger i veckan om olika saker. Till exempel om ungssäkra formar till att han ska till tandläkaren, med mera…

Han är medlem är på MP och det är jag också, så jag tror inte att han vill ha mig tillbaka. Det finns en saknad men jag vet inte om det är honom jag saknar. Det jag tänker är att om han träffar en ny så kommer hans telefonsamtal att upphöra, så det skulle kanske vara bra att avsluta kontakten redan nu. Ibland känns det som att jag bara väntar på att han ska fråga om vi ska börja om men jag tror ju inte att han vill det och ibland känns det som att han ringer till mig för att han inte har någon annan att ringa till. Själv är jag lite för tillbakadragen för att riktigt kunna dejta på MP. Vi är i åldrarna 63 och 65.

Så egentligen det jag undrar över är om jag ska försöka avsluta vår förbindelse? Hälsningar från en undrande tant.

SVAR: Tack snälla för ditt mod och din ärlighet, jag förstår att det är oerhört modigt av dig att ställa dessa frågor då du som du beskriver är lite tillbakadragen. Jag känner sådan värme för dig, det är tydligt hur omtänksam och generös du är, och kanske är det just det som vi behöver titta på. Du refererar till hans tankar, vilja och känslor men inte alls lika mycket till din egen vilja, längtan och lycka.

Min fråga till dig blir därför, vad vill du? Vill du fortsätta ha dessa samtal? Om du fick välja helt fritt, allt var möjligt, hur skulle ditt drömliv då se ut? Vad ger era samtal dig? Jag säger absolut inte att det är fel att ni pratar och jag tror att era samtal kommer fortsätta åtminstone i början när och om han träffar någon ny. Du har varit hans partner, hans bästa vän och för många som levt i längre relationer är det endast sin partner de delar sitt innersta med. Om han träffar någon och slutar ringa, hur kommer det kännas?

Om han träffar någon och fortsätter ringa hur kommer det då kännas? Jag har full förståelse för att du inte själv är redo för att dejta men jag skulle så gärna vilja att du fick in lite nya människor, lite nya relationer i ditt liv, att fler få ta del av din värme, snällhet och generositet. Kanske kan du börja mejla lite med människor här på siten, lära känna, träna på att dela med dig av dina tankar och känslor. Jag är övertygad om att många känner igen sig. Nu till mitt svar på din fråga, välj den väg som du tror kommer göra minst ont. Är det att bryta nu eller sedan kan bara du veta. Men lova mig att du åtminstone börjar drömma om och fantisera om att åter hitta kärlek i ditt liv.
Kärlek och kraft
Mia

*********

Jag vet inte om du kan hjälpa mig med detta, har varit själv sedan 1982 när mitt ex träffade en annan. Har sedan levt för mina barn tills dom var stora nog att klara sig själva.
Har varit ute och roat mig och varit inne på olika dejtingsajter, har också träffat några men det har inte blivit något av det. Nu har det gått så långt tid så man har nästan gett upp hoppet…….

SVAR:  Jag har full förståelse för att du känner att du tappat hoppet. Men håller du inte med om det vore lite för tråkigt att helt ge upp? Jag har inte alls den erfarenhet som du har (singel i åtta år) och självklart var det tungt och deppigt många gånger, att längta efter kärlek är len stark kraft.

Jag bestämde mig för att tro på att det tillslut skulle bli min tur men att den jag skulle träffa var upptagen och därför la jag istället min kraft på att göra allt jag kunde för att när dagen sen komma känna mig så förbered som möjligt. Detta beslut kändes ibland som blaj och klämkäckt och många timmar har jag kollat på amerikanska kärleksfilmer, gråtit och ätit glass men det fungerade de den största delen av tiden.

Jag la kraften på att bygga ut mitt sociala nätverk, gick kurser, såg till att träffa många nya människor. Det visade sig dessutom att jag hade haft rätt, tillslut stod han där en dag, mannen jag väntat på, mannen som varit upptagen. Han var kompis till en kompis som jag endast känt i något år. Jag hoppas du väljer att fortsätta hoppas. Relationer är inte enkelt men ändå underbart. Önskar att du ska få dela livet med någon som bara vill finnas där för dig.
kramar

*********

Hur ska jag bli mer intressant? Hur ska jag skriva första meddelandet gör att få svar?

SVAR:  Jag vill vara supertydlig med att jag absolut inte är någon expert på nätdejting, men relationer och kommunikation är mina ämnen. Spontant skulle jag rekommendera dig att vara personlig, generös, modig och lite rolig. Ja vet, det låter enkelt när jag säger det men hur göra man då.

Man tränar, skriv lite varje kväll, öva dig fram. Om du skulle beskriva dig själv, hur låter det. Om du har en nära vän så be om feedback, be dina vänner beskriva vad som är dina styrkor, varför de vill vara just din vän. Att dela med oss av oss själva kan vara svårt, många av oss har vuxit upp i en miljö där det uppfattades som någonting negativt. Det är därför vi behöver träna. Jag hoppas att någon annan här inne på Mötesplatsen kan dela med sig av ett mer specifikt svar på din viktiga fråga.
Massor med kramar och lycka till.

*********

Varför är männen så dålig på att vilja svara och föra en kommunikation?

SVAR: Denna fråga är jag kanske inte rätt person att svara på men jag tänker att det för vissa handlar om oro, oro och rädslan för att bli avvisad. Rädslan för att inte kunna leva upp till de förväntningar som ställs på en i form av dialog och kommunikation. Har man aldrig fått hjälp att prata drömmar, känslor och förhoppningar så kan det nog känna väldigt skrämmande även om man innerst inne vill.
Du får helt enkelt ha tålamod och fortsätta, tillslut hittar du rätt, det är jag övertygad om.
Kramar

*********

Är det så, att de som har behov av att dricka redan planerar det på MP i sina presentationer?  Gott med vin både här och där, bilder på vin i glas. För att legitimera och hitta någon som har samma behov.

Förstått att frasen ”träffas över en vinare” är vanligt intro. Medans jag som tröttnat på alkohol i alla dess former, andra får njuta i min närvaro, får reda på vid dejt att de faktiskt funderat på att jag kanske är fd. alkis. Får man inte ha sin egen smak, nej? Jag gillar inte blodpudding eller lapskojs helt OK.  Att sluta kryssa i Alkohol Nej ökar antalet kontakter. Kom inte med att ärlighet är bäst.

SVAR: Hej!
Jag har själv inte druckit en droppe på 20-år så detta är någonting jag själv har upplevt. Många människor ser alkoholen som en del i att njuta och så kan det ju vara för vissa. Jag har flera gånger varit med om att folk blivit provocerade av att jag inte dricker trots att jag precis som du inte har problem med att de gör det. Ibland har jag känt mig tvungen att dra en hel livshistoria för att ha rätt att säga nej.

Det har jag dock slutat med, jag tänker att du inte alls behöver säga det direkt, de skriver vin o du tänker kaffe. När ni väl ses så är det lättar att få dom att känna att det är ok att de inte dricker. Jag är själv gift med en man som ibland dricker men för honom är det bara ett plus att jag inte gör det. Det blir mindre dagen efter, och vi får ut mer av vår tid tillsammans men självklart känner han sig trygg i att han gör som han vill. På en direkt fråga idag varför jag inte dricker svarar jag – det blir så rörigt när jag är full. En positiv sak är att fler o fler väljer bort att dricka och som du märker säger jag inte ärlighet varar längst i detta fall. Jag säger, ta upp det senare när ni ses i stället om du inte själv vill såklart!
Kram o lycka till!

*********

Hej Mia!
Hur gör man när man funnit ”mannen i sitt liv”, trott på det han sa..och sen inte hör ett enda ord i från honom..dumpad.
Hur ska man gå vidare?

SVAR: Fy, det finns ingen värre känsla än att bli dumpad. Självklart är det en sorg men för många känns det som att de blivit dumpade för att de inte duger och så är självklart inte fallet!! Ibland stämmer det inte, ibland är timingen fel, ibland finns det gamla oavslutade relationer som bökar.

Orsakerna är många men viktigast av allt, du behöver sörja och samtidigt lovebomba dig själv så att du när du är redo kan känna tillit till att det så klart kommer bli rätt längre fram. Vi är starkare än vi tror och samtidigt måste vi gå igenom och bearbeta känslan av förlust och att bli bortvald.
All kärlek i världen önskar jag dig!

*********

Hej på dej Mia jag vet verkligen inte hur jag skall få tag på kärleken jag har varit här på MP snart 15 år och inte haft en enda dejt det är mycket tungt….?

SVAR: Fy, va orättvist, Jag beundrar din uthållighet och ditt mod. Kanske ska du kontakta någon här inne som vän och fråga dom hur de gör, vad är det de skriver, vad gör de för att få till en dejt. Jag är som sagt inte expert på just själva nätdajtingen.

Här kommer i alla fall flera liter med kärlek och kraft ifrån mig till dig.
Kramar!

*********

Hej Mia! Få se om du har en lösning på ett problem som jag och flera av mina väninnor har: Hur får man männen att sluta prata så mycket om sig och sitt och i stället intressera sig för kvinnan de talar med = lyssna och ställa frågor på det hon pratar om…? Jag är väldigt trött på att vara den enda som lyssnar och ställer frågor.

Och när jag tystnar helt, så fortsätter han/de bara att snacka, och snacka… Försökte säga till dejten för några veckor sedan och han försökte ändra sig litet den dagen. Nästa gång vi sågs var det likadant igen. Jag tänker inte träffa honom igen. Han fattar det men fattar nog fortfarande inte hur han ska bete sig…HJÄLP!

E & ”väninnekören”

SVAR: Hej underbara E och hela väninnekören med för den delen!
Säg till, vänta inte, le o säg, vet du vad du har inte ställt en enda fråga till mig så jag tänker att jag hjälper dig lite på vägen. Du skulle ha kunnat fråga XX och då hade jag svarat XXX.

Ge inte upp, de kan kännas självupptagna och hopplösa men vet du vad i de allra flesta fallen handlar det om att ingen har sagt till, ingen har visat, lärt dom hur man gör. Visst kan vi se det som att de inte bryr sig men jag tror att det ibland är precis tvärt om, de är superintresserade, blir osäkra och lägger därför i en ”högre” växel o försöker sälja in sig själva. Nästa gång vill jag att du och väninnorna tränar på att säga ifrån och att hjälpa dom att träna sig i konsten att ställa frågor, ta det inte personligt, de det som att du lär dom ett för dom nytt sätt att kommunicera. Gubbarna vill vara bra, hjälp dom! ”ler”

Massor med kramar till dig o väninnorna!

*********

Efter skilsmässa har jag nu datat en längre tid med även några kortare förhållanden i bagaget. Hur petig och ”känslig” ska man vara? Är det fel att vänta på ngt som ska kännas perfekt?

SVAR: Fel och fel, det kanske aldrig känns perfekt. Jag tror inte jag träffat någon som upplever att de lever i en perfekt relation men du menar att det inte känns helt rätt så är det en helt annan sak. Hur du ska välja att göra måste du bestämma själv.

Hade du velat att någon fortsatte träffa dig trots att det inte var helt rätt så kan så klart du göra samma sak. Vi behöver se till våra egna normer och värderingar. Om du hade tagit illa vid dig av att någon dejtar dig utan att det är helt rätt för en tid så kanske du ska tänka på vad det innebär för dig att göra samma sak. Och samtidigt, livet är så kort, om du hade ett år kvar att leva, vad hade ditt beslut i så fall varit. Kan vara bra att ställa sig själv den frågan med jämna mellanrum.

Hoppas mitt svar varit till någon hjälp även om jag medvetet valt ett lite luddigare svar.
Kramar

*********

Jag är en kvinna på 51 år och varit singel i ca 10 månader. Blev lämnad efter 32 år och världen rasade totalt! Tyckte att det var helt kört, ”bäst-före datumet” hade gått ut! Saknar inte honom, men saknar 2-samheten mycket!

Hur går man vidare? Är detta rätt sätt att träffa någon? Och hur gör man det bäst?
Hoppas på hjälp och råd! Ha det gott!

SVAR: Det är definitivt rätt för vissa, väldigt många människor har träffats via dejting på Mötesplatsen. Och självklart ska du försöka. Va modig, gå utanför trygghetszonen men tänk på att ibland tar det några försök innan det känns helt rätt.

Det har ju bara gått 10 månader (fattar att det känns som en evighet) men kanske ska du prova lite utan att tänka på att det är för resten av livet med den du går på dejt med.
Kramar

*********

Hej. jag förstår inte , är det fel på mig eller på männen? Får massa med besök, men ingen som skriver något, och om jag skriver till de, så får jag frågan ifall jag vill bli deras älskarinna . Hur gör man då? Jag är inte här för den sakens skull, jag vill hitta mitt livs kamrat. Har du något råd?

SVAR: Va tråkigt, det är synd att man inte helt och hållet kan skydda sig ifrån de som kommer med ovärdiga förslag. Du längtar efter någon att dela livet med, inte att dela en man med en annan kvinna och självklart finns det någon där för dig. Fortsätt försöka, ge inte upp, undvik att svara på de som kommer med ovärdiga mejl och framförallt gå in o besök de män du finner intressanta. Jag är övertygad om att det finns en trygg, kärleksfull man därute även för dig.
Kramar

*********

Mitt problem är att fel personer alltid dras till mig och jag av någon anledning brukar välja dem. Varför? 

SVAR: De mentala strukturer vi har lärt oss sitter i tills vi tränar upp nya. Det kan bero på olika saker men en vanlig orsak är att vi innerst inne inte känner oss värda kärlek, ärlighet, respekt och trygghet. En del söker sig därför till de omöjliga, de som knappt går att få. Och så drivs man av att om jag lyckas få denna hopplösa, härliga, trasiga person att älska mig då är jag värd att älskas.

Gå och prata med någon som kan hjälpa dig att bryta detta mönster – du är värd kärlek och respekt, på riktigt!
Kramar

*********

Hej! Är väldigt tyst och blyg av mig i början runt nya personer, speciellt män, kan ha jättesvårt att komma på vad man kan prata om! 
Så har du några tips för att minska denna nervositeten samt om du vet några bra samtalsämnen som man kan ta upp på den första dejten? 

SVAR: Det är absolut inte fel att vara blyg och försiktig. Det finns en väldigt massa fördelar med att som du vara lite försiktig i början av nya relationer. Du ser saker tidigare som en person som tar mycket plats ofta missar.

När jag arbetar med olika grupper så ser jag alltid till att de som är tysta får möjlighet att i trygghet dela med sig mer, som regel har de många bra ideér och synpunkter som hela teamet har nytta av. Nervositeten finns det så klart olika sätt att hantera beroende på orsaken. Om orsaken är att man är orolig för att inte bli omtyckt, oroligt för att göra fel så är det väldigt bra om man får hjälp med denna oro. Motsatsen till oro är tro och tillit. En person med denna oro behöver träna tillit till att hon duger som hon är. Att hon är värd kärlek och respekt och att hon har massor att erbjuda. Här skulle jag vilja tipsa om att gå och prata med en terapeut eller liknande för att reda ut orsaken.

Ett sätt att göra det enklare för sig är att ställa frågor. De allra flesta tycker om att prata om sig själva. Därför har vi stor nytta av att ställa frågor. Ofta fungerar enkla banala frågor bra som start på ett samtal. All behöver inte vara så alvarligt. ”Vilken skådespelare skulle få spela dig i filmen om ditt liv?”, ”Vad ville du arbeta med när du var liten?”, ”Vad är du mest stolt över i ditt liv”, ” om du var stadsminister för en dag, vad skulle du då göra?”, ”Vad gör dig glad?” ,”vad är roligast med ditt yrke”, ”Vad är tråkigast”, ”Hur vill du bli uppfattad av andra?” osv. Jag är övertygad att du som i aktar så mycket har fler och bättre frågor en de jag just föreslog. Och kom ihåg att du inte ska ändra dig, bara bli trygg nog att känna att du är fantastisk precis just som du är.
Kramar

*********

Jag skriver med många killar här och på andra sidor, de verkar intresserade och vill träffas. När vi setts vill de nästan aldrig ses igen. Jag har verkligen försökt tänka på vad det kan vara som gör att de inte vill ses mer men kan bara komma på att det har med min kropp att göra.

Hur ska man tänka och göra för att få till fler dejter?

SVAR: Va ledsamt att det inte leder till någonting mer efter första träffen. Du nämner att du misstänker orsaken har med utseende att göra. Det gör mig så ledsen, det är så oerhört sorgligt att vi lever i en värd som är så ytlig. Du nämner din kropp men jag är inte säker på hur du menar. Om du tillexempel väldigt smal eller överviktig så kanske ska du meddela det innan.

Inte för att det på något sätt borde vara en nödvändighet, och inte heller för de du träffars skull men för din egen. Har du meddelat det innan så slipper du oroa dig för hur de ser på ditt utseende, denna oro gör såklart att du inte strålar så som du gör när du är trygg. Och på en date vill vi ju stråla. Och har pratar med en ytlig person så kan den ju lika gärna hoppa över själva daten. Har du frågat någon av de du träffat varför de inte vill ses igen. Jag vet att det är svårt att göra och att det kan vara oerhört smärtsamt att få svar men jag tänker att någon av de du träffat kanske kunde bli en vän istället och riktiga vänner kan man ju prata om sådana här saker med.
Kärlek och kraft till dig ifrån mig.

*********

Ingen relation utan attraktion, heter det. Varken här på Mötesplatsen eller i verkliga livet lyckas jag väcka kvinnors intresse – eftersom jag inte är så ”attraktiv” som idealet föreskriver.

Du blir kanske arg nu, när jag reducerar kvinnor i allmänhet till några som bara tittar på skyltdockor, men tro mig – jag är vis av erfarenheten. Det jag, trots det, grubblar på, är hur man knäcker den där fasaden. Hur når man fram? Hur väcker jag kvinnors intresse? Hur blir jag ”attraktiv”? Och snälla, svara INTE med att skönheten kommer inifrån!!

SVAR: Jag lovar, kommer inte säga att skönheten kommer inifrån. Däremot kan jag säga att det kommit väldigt många frågor ifrån kvinnor som beskriver exakt samma sak, männen vill inte träffa dem igen och de upplever att de vals bort på grund av sitt utseende. Och det är skit! Skit att vi lever i en värd som är så oerhört ytlig och utseende fixerad och att vi alla så starkt påverkas och präglas av detta.

Vad ska jag då ge dig för råd? Hm, jag tänker så här, uppvakta dom med en önskan att bli vän, när vi lär känna en person så ser vi den på ett annat sätt. Se till och bli deras bästa vän och hångla upp dom! Jag vill vara tydlig med att jag förstår att detta är alvarligt och att du är ledsen men jag försöker skoja till det lite så att du inte ger upp hoppet. Humor är viktigt, du behöver vara glad för att ge energi ofta är det just energin som vi upplever som attraktivt.
Fortsätt, ge inte upp, självklart finns det en kvinna därute för dig.
Kram

*********

Hej, jag har försökt att få en pojkvän under många år. Jag är fortfarande ensam och är väldigt trött på det. Jag tror att många män inte gillar smarta och oberoende kvinnor.

Jag är snäll och ser bra ut, men de flesta vill ha någon som väcker beskyddarinstinkten och som de kan ta hand om. Om de tror att jag är smartare än de – försvinner de i motsatt riktning… Jag tror att jag har blivit för självständiga efter alla dessa ensamma år. Hjälp!

SVAR: Självständighet är attraktivt, det ska du absolut inte ändra på. Jag vet att det tyvärr är så att en del män blir skrämda av starka och självständiga kvinnor men vet du, de männen vill du ändå inte ha. De har svag självkänsla (inget fel i det) men förmodligen skulle de drabbas av svartsjuka ju mer de kärar ner dig i dig. En positiv sak är att det börjar förändras.

Yngre killar har mer sällan detta problem och det finns män i din ålder som attraheras av styrka och självständighet (annars skull jag också fortfarande vara singel). Kanske ska du prova att date en typ av man du normalt inte brukar välja, en yngre, eller en som är ointresserad av karriär och yta men trygg och cool i sig själv. Hur som helst ska du inte ge upp!!!
Du är ett kap, fortsätt tro på och var dig själv.
Kramar

*********

Hej. Varje gång det börjar bli allvar med en kille så drar jag mig undan. Sedan så ångrar jag det. Varför är det så? När det blir på allvar så letar jag bara fel hos personen och drar mig undan….

SVAR: Jag tror egentligen att du vet svaret på frågan, varför du gör som du gör. Du är orolig, rädd för att bli avisad och därför ser du till att du lämnar innan du riskerar att själv bli lämnad. Om det alltid varit så här så har du med all säkerhet obearbetade känslor och händelser ifrån när du växte upp. Har du gått och pratat med någon om detta? Om inte så gör det!! Herre gud, när vi har ont i kroppen går vi till doktorn. Självklart ska vi gå och få hjälp när det är själen som gör ont också. Men kom ihåg att det alltid kommer vara läskigt. Hur trygg man än är i sig själv så är den där första tiden både härlig och hemsk på en och samma gång. Det är så mycket fysiskt som händer så vi känner inte igen oss själva, tvivlar på oss själva men det går över. Efter några månader blir vi oss själva igen. Jag tror att det kommer dyka upp en man som du inte klarar av att avisa.

Nyligen hände det en väninna till mig som varit singel väldigt länge. Precis som du hittade hon fel eller skrämde bort dom. Men sen kom han, mannen som såg henne, såg att hon var rädd, såg igenom den hårda ytan. Han var stark och trygg men tog ingen skit. Hon hade varit singel i 15 år men sedan ett år tillbaka lever de tillsammans. Och jag lovar att min väninna själv inte trodde att hon någonsin skulle träffa rätt men så blev det ändå.
All kärlek och kraft ifrån mig till dig.

*********

Jag tar första kontakten med tjejerna. Det leder ofta till en bra dialog och det har blivit flera dejter. Men det har aldrig varit någon som tagit första kontakten med mig. Förväntas det i dag 2016 att mannen tar första kontakten?

SVAR: Ja kan inte annat än att hålla med, ”förväntas det idag 2016 att mannen ska ta första kontakten?” allvarligt alla kvinnor här inne, om det är så ni ser det, skärp er. Våga ta kontakt, va lite modernare, lite modigare och lite mer jämställda. Så! Nu hoppas vi att de lyssnar och att du blir uppvaktad som attan.
Kramar

*********

Hej – jag undrar hur du skulle förklara varför samma personer dras alltid till samma personer, trots att de i förväg kan säga att denna typ ”inte är bäst för dem”? Och även om man har facit i hand och försöker ändra mönster, så blir resultatet detsamma? Dvs. att man medvetet försöker ändra beteende och prova något nytt när det kommer till valet av livspartner, men i slutändan blir resultatet detsamma och det slutar med den typen av livspartner som man hela tiden försökt ”undvika”?

Hur kan man ändra det eller sk. relationsmönster? Eller det kanske inte har så mycket med ens egna val att göra, utan mönstret blir ”svårare att bryta” då ens ”livspartner” har också vissa mönster (från uppväxten) som gör att dem drar sig till den typen av person som man själv är? (varför det blir ännu svårare/om inte nästintill omöjligt att bryta det egna relationsmönstret?). Vad tror du om det? Eller finns det hopp eller hjälp att få för den som återkommande väljer ”fel partner”, trots att man ”har facit” i hand och ser varningstecknen eller återkommande mönster? Och trots att man försöker ”välja annorlunda” men ändå blir resultatet detsamma?

SVAR: Frågor som denna har det kommit in många, förenklat så kan det vara så att jag väljer det jag är van att välja, jag väljer det jag känner mig trygg med. Lite tid i samtal/ terapi kan klura ut varför och hur jag kan göra annorlunda. Sen tänker jag på en annan sak och det är att många i början av en relation hoppar över att prata om ”tråkiga” saker som, vilka gemensamma spelregler vill vi ha i vår relation.
Ett tips är att göra tre listor:
1. Den ideala relationen – det vi drömmer om
2. Det här kan jag gå med på
3. Det här är absolut inte ok för mig.

Det är oerhört nyttigt att reflektera strukurerat regelbundet på såväl sina behov som sina beteenden och handlingar. Denna lista kan man göra var och en själv och tillsammans. Det gör att vi lär känna varandra bättre. Jag tror att ett problem i många relationer är att vi inte är modiga nog att säga vad vi känner, tycker och upplever. Jag har flera vänner som fått reda på saker deras partner inte tyckt om när relationen är över – då är det ju försent att försöka ändra och göra någonting åt saken. Vi behöver vara lite ärligare tänker jag, lite modigare oavsett om det gäller i relation till andra eller oss själva.

Och vet du, Det finns hopp, människor kan utvecklas, människor kan ändra beteenden så länge viljan och insikten finns. I relationer behöver vi kompromissa, kompromissa och bråka ihop oss. Själv upplever jag att det tog två år för mig och min man att bråka ihop oss, vi är båda mycket självständiga och självklart krockade vi, vi krockar fortfarande men inte på samma sätt. Det är absolut inte farligt, om vi lever i en relation där vi alltid är överens om allt så betyder det ofta att det är en person som alltid ger sig, det är inte särskilt kärleksfullt och jämställt tänker jag.

Massor med kramar och lycka till ifrån mig till dig!

*********

Om man har ett handikapp, är det då lönsamt att även skriva ut detta på profiltexten (orolig att det har negativ effekt), eller ska man vänta tills en eventuell dejt med någon?

SVAR: Det behöver du absolut inte göra, samtidigt så förstår jag om du själv vill. Då har man redan sagt det liksom. Tyvärr lever vi i en värd där det finns mycket fördomar, många rädslor och okunskap. Jag vill inte säga vad som är rätt här för det måste var och en bestämma. För någon i din situation är det rätt, för någon annan helt fel. Bara du kan veta vad som är rätt för dig.

All kärlek och kraft ifrån mig till dig.

*********

Dejtar en tjej som jag verkligen gillar. Vi har träffats här på Mötesplatsen och hon är helt underbar. Problemet är att hon bor 30 mil bort och vi båda har barn på var sitt håll. Så min fråga är vad du tycker om distansförhållanden och hur ska man få det att fungera?

SVAR: Klart ni ska fortsätta ses, självklart kräver det en del av er båda och samtidigt finns det en massa fördelar. Tex så värdesätter ni er tid tillsammans på ett helt annat sätt. Ni tar den inte för givet och det gör att vi är bättre med varandra. Ni längtar efter varandra och riskerar inte att det blir vardag och lite tjatigt. Men det ni behöver göra är att sätta upp gemensamma regler för hur ni vill ha det, risken är annars att det blir missförstånd.

Oerhört viktigt att prata om oro, hur det känns, vad ni vill och längtar efter. Jag hör på din energi att detta är kraftfullt och rätt. Vårda relationen, va generösa med och mot varandra. Släpp prestige och långsint helt och påminn varandra om det ni har som förenar er när det känns för långt och hopplöst.
Kramar

*********

 Hej! Jag är en kvinna på 30 år och har varit singel i ett år. Har pratat med några här på Mötesplatsen men jag har en ganska tuff bakgrund. Så när jag börjar berätta lite – så slutar de höra av sig. Hur lång tid bör det gå innan jag börjar berätta?

SVAR: Man kan berätta mycket men det är alltid enklare när man ses på riktigt. Sen är det bra och tänka på hur och varför vi delar med oss av våra erfarenheter. Alla har ett bagage. Risken när vi lägger upp allt direkt är att det upplevs som att vi inte har bearbetat vår historia, som att vi är mitt uppe i allt svåra. Det är skillnad på att vara personlig och privat, fråga dig själ vad ditt syfte är med att ta allt på en gång. Är du rädd att bli avvisad eller vill du vara ärlig? Eller är det så att det är en del av din bearbetning?

Om du vill försöka vara lite tålmodig, vara lite försiktigare är det bra om du tänker på att ställa mer frågor, ta lite i taget och vänta tills frågorna kommer tillbaka. Det finns inget rätt och fel men eftersom du märkt av detta kan det väl vara intressant att prova en annan taktik ett tag.
Massor med kramar!

*********

Vad tycker du att man ska tänka på när man dejtar och har barn?

SVAR:
När det gäller barn, så ska man såklart vara ärlig med det och samtidigt varsam när det gäller hur tidigt man låter barnen träffa den nya, för barnens skull. I detta ämne finns det mycket skrivet och många som har den erfarenheten och självklart finns det de som inte krånglar, där barnen inte tycker att det är konstigt eller fel. Du känner dina barn och vet vad som är rätt i ert fall.
Kram!

*********

Ska man passa sig att ge komplimanger som rör utseendet? Jag söker ett seriöst och långvarigt förhållande.

SVAR: Ja, varför inte? De flesta blir glad amen kanske bör du vara försiktig med att vara specifik. Kanske undvika vilken fin rumpa och mer gå på, det strålar om dig, va vacker du är. Va rolig du är, vad glad jag blir av dig, du ger mig energi osv.
Kram!

*********

Hur mycket tycker du att man ska prata om sitt ex och vad som gick snett sist?

SVAR: Ta det lugnt med prat om exet innan du får frågor om det men då är det såklart helt ok, dock är det viktigt att du har sett din egen del, vad du lärt dig och behöver fokusera på. Hur tokig exet än var behöver vi vara lite försiktiga i vår beskrivning tycker jag. Bättre att den nya själv får komma på, men va hon inte väl galen istället för att du säger det. ÄR du fortfarande förtjust i ditt ex, om du innerst inne önskar att det fortfarande var ni bör du vara väldigt försiktig med att förmedla det tycker jag.
Kram!

*********

Vilket är ditt bästa tips om man är ofrivillig singel och ändå vill må bra? Hur ska man sluta gå runt och tycka synd om sig själv…

SVAR: Nu kommer en uppmaning som kan känns provocerande men den fungerar, har man hamnat i självömkan, i offerkoftan så är det endast genom att se vad man faktiskt har som gör en glad och tacksam. Sitter koftan hårt så vill jag att du tvingar dig att skriva 2 hela sidor med saker du faktisk har som du är tacksam och glad över.

Känns fördjävligt och oärligt i början men det fungerar och det släpper tillslut. Vinsten med detta, förutom att du själv mår bättre, får mer kraft, är du blir lättare att falla för, lättare att tycka om. Det är sällan självömkan känns attraktiv för någon annan hur rätt vi än har i sak. Men kom ihåg att det är skillnad på sorg och självömkan, sorg kommer i vågor, det är inte ett problem vi ska lösa och det ska vi absolut tillåta oss med jämna mellan rum. Självömkan också, men inte för länge åt gången. Fram med listan och skriv till det släpper. Kanske får du börja med GLAD FÖR ATT DEN HÄR JÄVLA DAGEN ÄNTLIGEN ÄR ÖVER,… men fortsätt skriv.
Kramar

*********

Hej Mia! Jag har ett dilemma, jag kan inte helt glömma mitt ex som jag var förlovad med och vi träffas fortfarande ibland. Ändå känner jag att det är nåt som saknas och har börjat dejta igen. Är det fel?

SVAR: Fel och fel, är du ärlig? Är ni båda överens om att ses ibland och utöver det dejta andra så finns det ingenting fel i det. Om han tror att ni ses för att ni snart kommer bli tillsammans igen och du spelar med men vet att det aldrig kommer bli verklighet så känns det inte så respektfullt tänker jag. Eller är det så att det är du som innerst inne hoppas, att han gått vidare men ändå ses ibland, och att det gör att du inte kommer vidare så får du fråga dig själv hur detta påverkar dig i förlängningen. Att träffa någon i hopp om att denna ska inse vad den missat kan göra en själv illa. Du vet vad som är din innersta värdering, vad säger den dig att det rätta för dig är? Mitt råd till dig är du mår bäst av att göra det du själv tycker är rätt och riktigt.
kramar

*********

Hej Mia! Jag har varit singel i ett halvår. Har verkligen låtit saker komma som det vill och har inte jagat något speciellt. Men dom fem senaste männen jag varit på dejt med har senare berättat att dom har partner och i vissa fall barn. Hur kommer det sig att jag bara drar till mig upptagna män? Det är ju inte alls något jag vill hålla på med.

SVAR: Jag hoppas verkligen att det är du som haft otur. Jag är övertygad om att de flesta männen och kvinnorna här på Mötesplatsen har ärliga avsikter och inte har en familj hemma i skymundan. Jag ha inte läst din profil, är det någonting i din beskrivning som gör att de tror att du inte vill hitta kärlek eller mer ha kul? Är det här ett mönster du stött på tidigare?

Som du märker har jag mer frågor än svar till dig då jag vet för lite för att ge råd. Du skriver att du varit singel i 6 månader, kanske är det ok att det får ta lite tid. Jag har ingen aning om hur lång dig senaste relation var men att det får ta lite tid innan det blir allvar igen tror jag jag kan vara en fördel.
Kramar

*********
Jag blev sviken av min man efter 18 år. Har två barn på 5 och 10 år. Vi separerade i februari. Känner saknad o längtan efter flirt och någon att ha kul med men är osäker på om det är för tidigt. Känner mig fortfarande rätt trasig. Vilka råd kan du ge mig?

SVAR: Va sorgligt med svek, och smärtsamt. Självklart kan bara du veta om det är för tidigt. Det som är rätt för en person är fel för en annan. Vi är olika, vi är olika starka.

Om du skyller din mans svek på dig själv (vilket aldrig är rätt) så kan det vara en fingervisning på att du behöver läka och bearbeta. Men om du är i sorgen, och samtidigt vet att han är ansvarig för sitt svek så låter det som du är starkare och då kan det absolut vara på tiden med lite flirt och ha kul. Känner du dig tillräckligt stark? Är lusten starkare än rädslan? Bara du vet svaret på det.

Massor med kramar

*********

Hej Mia! Jag har träffat en man här på sajten, vi har dejtat sedan i mars/april och träffas en gång i veckan. Den ena gången är det toppen, nästa gång är han så ”konstig”! Ibland är han busig och skojar, nästa gång så är det precis som jag inte duger! Så ska han vara själv, han ska inte ha någon kvinna vid sin sida. Sedan är det så skönt att ha någon och krama om! Jag tycker väldigt mycket om honom! Han berikar mitt liv, jag känner mig lugn och trygg med honom! Men vad ska jag göra? Leker han bara med mig?

SVAR: Fråga! Va ärlig med hur du känner, låt honom läsa denna fråga och svara själv. Vad vill han med er? Är det hans rädslor som står i vägen? För så kan det ju också vara, han kan vara rädd för att bli avvisad om du kommer för nära, om han blir för känslomässigt beroende av dig. Är han självisk eller rädd? Eller båda delarna. Våga fråga, säg hur det känns. Ju längre du väntar ju svagare blir du i relation till honom.

Ni är två i relationen, dina känslor och behov är lika viktiga som hans även om de är annorlunda. Bättre att du får veta vad han vill än att försöka få honom att känna att du är så härlig att han inte kan hejda sig. Så är det såklart i början av en relation men sen måste vi få slappna av och vara den vi är, med styrkor och svagheter, härliga och hopplösa – så som de flesta av oss faktiskt är.
Kom ihåg att du är värd både kärlek och respekt.
Kram

*********

Hej Mia, skulle vilja få tips på hur man startar konversationer. Tycker det är svårt att komma på vad man ska skriva. Försöker kolla i profilen, intressen osv. och inleda med något passande.

SVAR: I ärlighetens namn har jag ingen personlig erfarenhet av nätdejting men jag är bra på kommunikation. Jag skulle vara rak på sak. Hej, du verkar spännande, har du lust att berätta lite mer om dig själv. Hoppas att det inte låter för mesigt, eller att det är helt fel tänk. Så tror jag i alla fall att jag hade gjort. Fråga först, det kör jag alltid på. I så väl arbete som privatlivet.
Massor med kramar

*********

Vad ska jag skriva i min presentation för att få killarna att förstå vilken trevlig tjej jag är?

SVAR: Skriv någonting sådant, jag är en oerhört trevlig och härlig kvinna som inte riktigt vet vad jag ska skriva här för att ni ska förstå vilket kap jag är.
Kanske är detta är tokigt och töntigt råd, gå in och kolla hur andra beskriver sig själva, hämta inspiration ifrån dom. Prova dig fram, det är ok att ändra om det känns fel.
Massor med kramar

*********

Hur dejtar man utan att vara otrevlig och känna sig stressad hela tiden? Om jag chattar med någon och vill inte chatta längre (förstår att vi inte är en match) – ska jag skriva något? (Ibland känns det även efter det första meddelandet som kan vara supersnällt och personligt, och jag känner mig dålig när jag inte svarar… Eller efter en dejt, om jag inte vill träffas igen, får jag nästan ångest! Ska jag säga något? Det kan kännas mycket stressigt… Har du några tips?

SVAR: Jag tror att det kan vara viktigt att du framförallt för din egen skull skriver att ett avslutande mejl där du är snäll men tydlig med att du önskar personen allt gått. Att går runt med dåligt samvete mår ingen bra av.

Självklart kan du känna dig lite elak första gången men i längden mår du mycket bättre av denna ärlighet än att lägga kraft och energi på att känna dig kall och elak.
kramar

*********

Hej. Undrar om en sak: När jag har fått mailkontakt med en medlem och börjat maila, känns det såklart jättebra.Men sedan kommer det kanske en till person som börjar maila med mig.
Jag tycker att det känns lite konstigt, att träffa flera personer på en gång. Borde man säga till den personen: ”Vänta lite! Jag är precis i kontakt med någon annan sedan tidigare. Jag vill först se hur detta går.” ? Eller ska man inte säga någonting? Det känns bara lite oschysst typ.

SVAR: Självklar är det helt ok att mejla med fler samtidigt men om det som du beskriver känns konstigt och lite fel för dig är det bästa att vara ärlig med det. Den andra personen kommer med all säkerhet fortsätta vara intresserad. Och om det går längre i framtiden med en person som du först varit ärlig med på detta sättet så har du gjort ett juste intryck.

Vi mår alltid bäst när vi följer våra egna normer och värderingar, går vi emot dessa så påverkar det vår känsla av egenvärde på ett negativt sätt. Devisen att ärlighet varar längst stämmer för de allra flesta av oss.
Kramar

*********

Mia, varför är jag bara kär i 14 dagar och sen ledsnar? Är såå trött på mig och litar inte på mig själv längre!

SVAR: Jag tror att du blandar ihop att vara intresserad med att vara kär. Du är intresserad men det går inte över till att bli kär i, så upplever jag din fråga. Vad orsaken till detta är har jag ingen aning om.

Det kan handla om oro för att bli avisad eller så längtar du väldigt starkt efter att bli kär och hoppas varje gång att det är nu det ska ske. Det är ingenting konstigt alls, men om detta är ett mönster du haft länge så vill jag ge dig rådet att gå några gånger och prata med en terapeut och reda ut vad som står ivägen.
Kärlek och kraft

*********

Hej! Har du något tips på hur man får någon jag är intresserad av att bli förälskad i mig?

SVAR: Väldigt svår fråga men humor tycker de flesta av oss är attraktivt, humor, trygghet och självsäkerhet. Kanske ska du titta lite på hur du formulerar dig. Upplever man att man får energi av dig? Att du verkar kul att vara med?

Om inte så försök att ha en lite säkrare ton i hur du skriver. Och samtidigt är vi olika, vi gillar olika. Mitt råd till dig är att ha tålamodet att fortsätta, jag är övertygad om att du kommer hitta rätt tillslut.
Kramar

*********

Jag har dejtat en del och har upplevt vid ett flertal tillfällen att männen backar när det känns bra, de är nästan mer på än jag själv först, glada att deras känslor är besvarade men sedan kommer ett meddelande om att man är så fin men att de inte orkar med en relation just nu. Då har det känts bra innan och jag är inte någon kvävande, krävande person utan mycket okomplicerad och enkel, trygg i mig själv. Hur ska man orka engagera sig i längden, man satsar ju en hel det både i känslor, energi och tid.SVAR: Det som gör att vi fortsätter är såklart den starka längtan. Men jag tror att det kan vara bra att göra ett uppehåll med dateandet när du känner dig skör och har tappat hoppet. Om fallet är så just nu som jag lite får känslan av så vill jag råda dig att endast chatta under en tid. Va ärlig mot dig själv och agera efter ditt nuläge och din behov just nu.

Håll upp med dejtandet tills du känner längtan igen, när du har kraft för att våga chansa igen.
Här kommer en massa kraft ifrån mig till dig.
Kram!

*********
Hej Mia! Vad tycker du är bra saker att prata om under en första dejt?

SVAR: Ställ frågor, ställ frågor, lyssna på svaren och ställ följdfrågor. På så sätt lär du känna personen bättre och kommer veta vad som känns rätt för dig att dela med dig. Jag tänker att det mer är viktigt med energin vi ger till de vi möter en att vi säger exakt rätt saker. Min erfarenhet säger att när man blir riktigt förtjust kan det bli stark ambition och tafatta kommentarer men det blir ju i framtiden roliga historier som ni delar med varandra. Våga, va generös med tid och engagemang.
Kramar

*********
Hej! Hur tycker du den första dejten ska vara? Många vill ses hemma första gången men det tycker jag inte passar riktigt. Håller du med?

SVAR: För någon är det enklare att ses hemma hos sig men du ska absolut inte göra det då du känner att det inte passar. Du ska göra det som känns rätt för dig och kom ihåg att det är enklare att gå om det skulle kännas fel om ni ses någon annan stans. Jag tycker precis som du att det är bra om man känner varandra lite innan man bjuder hem personen till sig själv.
Det du vill är det rätta för dig.
kramar

*********

Vad tror du är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande? I mina tidigare förhållanden har jag alltid haft ett stort kontrollbehov och detta vill jag verkligen arbeta bort, men det är svårt… Har du några tips?

SVAR: Det är som regel krävande att vara tillsammans med en person som har ett mycket starkt kontrollbehov, speciellt om du vill kontrollera din partner. Gå och prata med någon, red ut vad orsaken är.

Har du haft orsak att inte lita på dina partner tidigare så kan det ju vara orsaken och samtidigt ska ju inte den nya lida av det. Om du jobbar lite med att stärka din självkänsla kommer du våga lita mer på din partner. Sen finns det någonting fint med ansvarsfulla människor, så helt och ibland blandar vi ihop ansvar med kontroll. Det kontrollandet som har stått i vägen i tidigare relationer bör så klart tränas bort och det finns ju en massa terapeuter som är briljanta på just det.
Kramar

*********

Hej Mia! Hur kommer jag vidare efter fått veta mitt ex varit otrogen mot mig i över ett år och haft en till familj på sidan om. Hur ska jag nånsin kunna lita på någon igen?

SVAR: Det tar så klart tid, sorgen ta tid, förlusten tar tid och sveket tar tid. Det måste få ta tid. Sorg är inte ett problem vi kan lösa, det sköljer över oss i vågor. Vi behöver ha tålamod med vår egen läkning. Gå och prata med någon, det är en lyx att göra som fler borde unna sig tycker jag. Det finns kvinnor och män som sviker och är otrogna men långt ifrån alla är så.

Ska en skitstövel få förstöra din lycka för alla framtid? Det tycker inte jag i alla fall. Du kommer bli lite starkare för varje dag som går och sen hoppas jag att du väljer att tro på att det finns en juste man där ute för dig, det är jag övertygad om att det gör.
Kärlek och kraft ifrån mig till dig.

*********