Så kommunicerar du bäst med din partner

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Så kommunicerar du bäst med din partner

Att förstå varandra och mötas i varandras känslor är nyckeln till en bra relation och för det krävs att man kan prata med varandra och uttrycka vad man känner.
Kommunikation handlar inte bara Vad man säger utan även Hur man
säger det.
Vad säger ditt kroppsspråk, ansiktsuttryck, minspel och tonfall?

Vi har listat några enkla tips för att förbättra kommunikationen med din partner!

Lyssna aktivt
När man är upprörd kan man lätt hamna i fällan att bara tänka på sitt eget nästa drag. Men istället för att bara planera ditt svar, ge din partner en ärlig chans och lyssna på vad hen har att säga. Ta en liten paus för att tänka innan du svarar. Om du behöver lite mer tid, kan du säga något i stil med ”Okej, jag behöver nog lite tid att processa det här. Kan jag återkomma om en stund?”
Det handlar om att skapa utrymme för både dig själv och din partner i konversationen.

Välj dina ord noga
När en situation känns frustrerande är det viktigt att välja sina ord. Om du till exempel upplever att din partner inte hjälper till hemma kan man i ren frustration lätt slänga ur sig ”Du hjälper aldrig till”. Men istället för att anklaga, säg något som ”Jag känner mig lite överväldigad när disken hopar sig och jag har städat undan den flera kvällar i rad”. Det handlar mer om att förklara hur du känner inför situationen än att peka finger. På det sättet visar du hur hens beteende påverkar dig, vilket ofta leder till en bättre reaktion.

Är någon av er konflikträdd?
Att prata om dina behov och känslor kan kännas jobbigt, men det är viktigt. Försök att förstå varandra istället för att fokusera på vem som har rätt eller fel. Det hjälper er att undvika missförstånd och att mötas på ett bättre sätt.

Genom att lyssna aktivt, uttrycka er tydligt och vara öppna för varandras perspektiv kan ni bygga en starkare och djupare relation. Ta tid att investera i er kommunikation – det lönar sig i både förståelse och kärlek!