Så slutar du välja fel partner

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Så slutar du välja fel partner

Trött på att ständigt falla för fel ”typer”? Du är inte ensam. Men det finns hopp, och förklaringar till mönstret. OCH framförallt sätt att bryta det!

Börjar du se ett mönster? Alla dina ex har haft liknande problem eller egenskaper och alltid har det slutat på samma sätt… Men ÄNDÅ hamnar du där igen? Så dumt. Då är det viktigt att förstå att bara för att vi känner en dragning till någon betyder inte hen är rätt för oss.

Vi kan till exempel attraheras av någons självförtroende, coola stil eller ekonomiska framgång. Men självförtroende kan vara ett uttryck för kontroll, coolheten är kanske egentligen lathet och bakom ekonomisk framgång kan ligga girighet – samtliga mindre tilltalande egenskaper.

Gamla vanor
Ofta väljer vi fel på grund av gamla vanor och rutiner. Man dras på något konstigt sätt till det som känns bekant och inte till något nytt och läskigt. Det kan också handla om vad man har för bakgrund och hur man är uppvuxen.

Den som fått höra att den är besvärlig eller främst uppskattats för sitt utseende kan bära på en djupliggande känsla av att inte duga och tenderar istället välja en partner som förstärker den känslan. Ingen förtjänar en partner som behandlar dem illa och om dramatik, fientlighet eller likgiltighet är vad som känns normalt är det hög tid att ändra på det.

Känsla av hopp
En annan anledning till att vi utsätter oss för samma sak om och om igen kan delvis bero på att vi har ett behov att ställa saker till rätta. Vi väljer ännu en olämplig partner i hopp om att rätta till problemet en gång för alla.

Bakom vårt behov att fixa vår partner ligger alltså inte bara ett kontrollbehov utan också en känsla av hopp som får oss att tro att om jag bara anstränger mig lite mer kommer det bli bättre den här gången.

SÅ bryter du mönstret:
• Det är OK att ta förlusten, bara för att du investerat lång tid i en relation betyder inte det att du måste stanna kvar.
• Lär dig att sunda relationer inte är fyllda av drama. Istället präglas de av ömsesidig respekt och handlar om att vara ett stöd för varandra, ha roligt och trivas tillsammans.
• Ta hjälp av vänner och Mötesplatsens matchningstjänst för att få förslag på singlar som passar dig, men som du kanske själv inte hade valt (till en början i alla fall…)
• Utgå ifrån vad vi behöver och inte vad vi dras till. Kanske behöver du någon med integritet, som är rättvis och pålitlig, som står vid sitt ord och respekterar dina gränser.
• Ta gnistan med en nypa salt. Tänk på det som mat, bara för att du är sugen på glass betyder inte det att det att glass är bra för dig. Samtidigt ska du inte välja någon du tycker är tråkig bara för att den verkar stabil. Men var medveten om vad som händer när du går igång på det gamla vanliga och påminn dig om dina lärdomar.