Tips till dig som ska bilda bonusfamilj

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Tips till dig som ska bilda bonusfamilj

Är du separerad med barn och har en ny partner på gång? Grattis, du är på väg att bilda bonusfamilj! Visst, det kan bli en del utmaningar längs med vägen, men om kärleken finns där brukar det mesta gå att lösa!

Sverige är ett av de mest skilsmässotäta länderna i världen. Många skiljer sig när de varit gifta i tio år och det innebär ofta att det finns barn med i bilden. När man sedan träffar en ny partner, som kanske också har barn, uppstår en bonusfamilj. Det är alltså en familj som består av vuxna där minst en har barn med någon annan än sin nya partner. En ny och ombildad familj helt enkelt.

Att leva i en familj där det bor barn som har olika föräldrar och barn som kanske flyttar in och ut är något helt annat än att leva i en kärnfamilj. Svårigheter och utmaningar kan uppstå. Vi har samlat våra absolut bästa tips till dig som är på väg att bilda bonusfamilj. Detta kommer bli bra! ❤️

Bilda bonusfamilj – lite att tänka på:

  • Ha inte alltför för bråttom. En del kan ha lite väl bråttom med att ”bilda ny familj”. Och mitt i ens egna lyckorus glömmer man bort barnen och deras behov. Låt dejtingperioden och första tiden som par ta sin tid. Som förälder är det bra att komma ihåg att fortsätta spendera tid på tu man hand med sina barn. Det lönar sig att skynda långsamt – om förändringarna sker i snabbt tempo finns det en risk att barnen protesterar och föräldrarna kan också ha svårt att hitta sina nya roller.
  • Prata om vardagen innan ni flyttar ihop. Prata ihop er om er syn på saker som uppfostran, rutiner, och pengar. Vem tar ansvar för tvätten, matlagning, skjuts till träningar? Ska ni dela lika på allt? Det är lätt att tänka ”Äh, det löser sig”, när man är nyförälskad, och ta för givet att ni har ungefär samma syn på hur vardagen ska funka. Men prata igenom allt innan ni börjar packa flyttlådorna så slipper ni mycket tjafs, bråk och irritation i vardagen.
  • Försök sätta dig in i barnens situation. Tänk på hur du själv skulle klara av att bo varannan vecka med olika regler? Ge barnen tid att anpassa sig och inför förändringar i små steg. Prata och lyssna på barnen!
  • Ta tag i ev. problemen direkt. Problem löser sig sällan av sig själva. Ta tag i dem tidigt i stället för att ignorera och låta dem växa. Hitta kreativa och alternativa lösningar. Se inte det som inte funkar som ett misslyckande utan som ett steg i er utveckling.
  • Ha tydliga regler och var accepterande. Försök enas om gemensamma regler för alla barn i bonusfamiljen. Om det inte går, försök enas om att ni är olika och gör på olika sätt. Acceptera varandras olikheter.
  • Låt det ta tid. Bli inte uppjagad om det tar några år att lära känna varandra. Att bygga relationer handlar inte bara om att lära känna de roliga sidorna hos varandra. Alla har mindre bra dagar.

Enligt statistiska centralbyrån är ungefär var tionde barnfamilj i Sverige en ombildad familj. Det är en familj där en eller båda föräldrarna har barn från ett tidigare förhållande. Ni är med andra ord inte ensamma! Var rädda om varandra och om kärleken!

Behöver du som ensamstående och dejtande förälder råd och tips, finns alltid vi på Mötesplatsen här för dig! ❤️❤️❤️