Carin Hjulström: ”Vem väljer partner efter solnedgång?”

Postat i: 

Nätdejting

Carin Hjulström: ”Vem väljer partner efter solnedgång?”

Författaren, journalisten och programledaren Carin Hjulström har gått på cirka 100 dejter. Vi kontaktade henne för att prata nätdejtingerfarenheter och ta del av hennes bästa tips till svenska singlar.

Hej Carin! Hur länge har du varit singel och varför valde du att prova på nätdejting?
– Jag skiljde mig 2006 och har varit singel till och från sedan dess. Jag har haft ett par relationer sedan dess men aldrig flyttat ihop med någon. Min senaste relation tog slut för drygt ett halvår sedan. Eftersom jag är frilansjournalist och författare arbetar jag hemifrån så jag har inga naturliga mötesplatser att stöta ihop med potentiella partners. Hänga på krogen har jag tröttnat på. Nätet är ett bra sätt att skapa en första kontakt, att ”krocka” med människor man kanske aldrig skulle stött på annars. Så jag ser nätet som en genväg till ett första möte.

Vad har du för tips kring profiltext och profilbild?
– Personligen har jag varit väldigt sparsam med information om mig själv. Väldigt sällan använt bild. Men om man vill ha många svar ska man förstås lägga upp många, fina, ärliga och nytagna bilder. Bilder på solnedgångar, maträtter, visdomsord begriper jag mig inte på alls. Vem väljer partner efter solnedgång? Bilder på expartners och barn är också olämpligt. Fina närbilder i vardagliga situationer funkar bäst. När det gäller profiltexter faller jag oftast för personliga och informativa texter, utan skryt och med en rejäl dos distans och humor.

Kan du tipsa om hur man inleder ett första meddelande?
”Hej.
Tyckte om det du skrev i din presentation. Och vilka fina bilder. Det verkar som om vi har gemensamma intressen. Dig vill jag lära känna. Om du vill förstås.”

Hur länge ska man skriva till varandra innan man ses?
– Högst en vecka, tio dagar. Risken är att man bygger luftslott i sitt eget huvud annars, man tror att den andra är på ett visst sätt och blir kanske sedan gruvligt besviken. Har man då berättat mycket sig själv kan det kännas som om man lämnat ut sig. Ingen kul känsla. Allt handlar ju ändå om kemi, så det är lika bra att stämma av den tidigt. Men det är förstås under förutsättningen att det man skrivit har känts bra och respektfullt.

Carin Hjulström ser nätdejting som ett bra sätt att skapa en första kontakt och ”krocka” med människor man kanske aldrig skulle stött på annars.

Carin Hjulström ser nätdejting som ett bra sätt att skapa en första kontakt och ”krocka” med människor man kanske aldrig skulle stött på annars.

Vad gillar du att göra på en första dejt?
– Promenad eller en fika är det bästa. Högst en timme. Aldrig börja med en helkväll. Det kan bli plågsamt om man känner direkt att det inte klickar.

Fler ”första-dejten”-tips? Vad ska man prata om?
– Det absolut viktigaste är att vara nyfiken på den man möter. Tänk att du ska ta reda på så mycket som möjligt om den andra personen. Inte att du ska berätta ditt livs historia. Försök hitta saker i nuet som ni båda gillar att prata om – dagsaktualiteter ur nyhetsflödet, filmer, böcker. Se om ni skrattar åt samma saker. Försök ha så kul det går.

Du är aktuell med en ny bok om Frida Fors. Hur går det för henne med jakten efter den stora kärleken?
– I nya boken Lust och längtan är huvudtemat sex och den sexuella delen av våra relationer och hur svårt vi faktiskt har att prata om hur vi har det i sängkammaren, på riktigt. Fridas radioprogram ”Sena samtal i P 4” ska enligt ledningens krav bli spetsigare och sexigare och Frida tvingas långt utanför sin bekvämlighetszon när hon lite motvilligt tvingas prata med lyssnarna om deras sexliv i direktsänd radio. Men det visar sig att behovet att prata om det på ett ärligt sätt är stort. Och det får en avgörande och förlösande inverkan på alla karaktärer runt Frida. Och Frida fortsätter som sagt sin jakt på den stora kärleken. Och det blir galet spännande!

 

Fotograf: Anna-Lena Ahlström