Vägen till sommarkärlek – experten tipsar

Postat i: 

Singel i Sverige

Vägen till sommarkärlek – experten tipsar

Angela Ahola, doktor i psykologi och dejtingexpert, vet av egen erfarenhet vad som funkar när du söker efter någon att dela ditt liv med. Idag bjuder hon Mötesplatsens alla singlar på sina allra bästa råd när du söker efter sommarkärlek!

Under ett och ett halvt år matchade psykologen Angela Ahola med 10 000 män i olika dejtningsappar. Tusentals kontakter ledde till över hundra dejter. Resultatet blev en guide för den som vill hitta en genväg till kärleken.

Hej Angela! Dejtingsommaren 2022 närmar sig med stormsteg! Många är ringrostiga efter pandemin och har nästan fått lite social fobi. Har du några bra kom-igång-tips? Nu när vi FÅR ses, kramas och vara nära igen…

Mitt råd är att ta tillfällena i akt. Det vill säga: Gör det till en vana att prata med människor du träffar. Oavsett om du är intresserad av flirt med dem eller inte. För sedan när personen du verkligen är intresserad av uppenbarar sig känner du dig tillräckligt varm i kläderna för att våga ta kontakt. Kommentera något (utbudet i baren, trafiken, vädret, musiken) eller fråga om något. Kanske behöver du hjälp med något enklare som att lyfta upp ditt bagage till bagageutrymmet på tåget eller flyget? Här är det ju förstås viktigt att vara aktiv nog att träffa människor. Varför inte en buggkurs, en utställning, museer, båttur i skärgården eller någon annanstans.

– Givetvis lönar det sig alltid att ha en vässad dejtprofil. Men vi ska inte missa alla IRL-chanser som dyker upp. Ofta är det ju de som känns extra kul – att ha träffat något på ett otippat ställe. Den där spontaniteten och oväntade i de mötena är ändå något visst med känslan ”tänk om vi inte hade stått där på perrongen samtidigt, tänk om vi inte bokat precis samma flyg, tänk om…”. För att inte glömma arbetsplatsen. Hur många par är det inte som träffats den vägen?

– Det psykologiska fenomenet exponeringseffekten gör att personer vi träffar ett flertal gånger väcker per automatik vårt gillande. Ju mer vi ser något, desto mer gillar vi det. Att vi är förtjusta i det bekanta har haft sina evolutionära vinster. Det hjälper barn att fästa sig vid sina föräldrar, styr djur mot de växter som är säkra att äta mm. Detta till skillnad från nya saker som dessvärre behöver utvärderas: Är detta säkert eller osäkert, lagligt eller olagligt, positivt eller negativt? Exponeringseffekten är med andra ord din vän om du har en kollega du tycker om. Även där: Skapa tillfällen till möten och samarbeten.

Hur trimmar man bäst sin profil på Mötesplatsen inför sommaren?

– När det kommer till profilen har jag en rad tips:

Vad söker du? Först, för att kunna leta behöver vi veta vad det är vi söker. Det finns tre huvudkategorier av dejtare. En del söker en ny partner – en person att bli tillsammans med. Andra söker tillfälliga sexuella förbindelser. Och så finns de som mer är ute efter underhållningen eller bekräftelsen. Det känns helt enkelt skönt att veta att det finns folk därute som är intresserade av oss. Vilken av dessa är du?

De som ser dina bilder behöver uppfatta dig som fysiskt attraktiv (ytligt – ja, men så här fungerar vi, i synnerhet på apparna där utbudet av potentiella partners är så stort). De som ser din profil behöver också uppfatta dig som varm, trevlig och pålitlig. Och det tredje de (medvetet eller omedvetet) tittar efter är om du är vettig och skärpt. Sammanfattat: Vi ska helst sticka ut ur mängden som både snygga, smarta och snälla. För att lyckas med detta så hjälper ljusa, leende bilder i fina miljöer. Se ut som ditt bästa jag och gärna i linje med att det är såhär du alltid ser ut, ledigt och avslappnat snygg. Däremot bör vi undvika gamla, suddiga, mörka bilder och att se butter ut på fotona.

Bio-texten. Har här som ledstjärna: Basfakta om dig (vem du är, var du bor, intressen, passioner, drömmar eller annat du vill dela med dig), Någon fun fact (det får dig att sticka ut). Och slutligen, vad det är du söker (en kärleksrelation, tillfälliga förbindelser eller något annat upplägg). Du ska ju hitta de som söker samma sorts relation som du och inte spendera din dyrbara tid på matchningar som egentligen inte är verkliga matchningar. Många gånger tror vi dessutom att vi behöver imponera och prestera för att bli gillade.

– Själv skulle jag rekommendera dig till att mer få fram värmen och positivisten än exklusiva bilar och andra status-signalerande attribut i din profil. Humor, charm, positiva ord och formuleringar är vägen att gå. Och undvik att uttrycka dig i stil med ”svajpa vänster om du…” eller ”ogillar/hatar alla som…”. Menar här att det är bättre att lägga fokus på att attrahera de du vill ha in i ditt liv än att försöka stöta bort de du inte söker.

Vad ska man skriva i första meddelandet? Vad funkar egentligen?
– Titta på den andras bilder och bio och knyt an till dem. Skräddarsy din text utifrån det. Så undvik ett ensamt och väl kort ”hej” eller ”läget?” och visa att du varit intresserad nog att se den andras profil. Alla vill vi bli sedda, hörda och bekräftade och detta hjälper oss att få den andra att känna just det. I övrigt är humor – att skriva något kul, artighet och att hålla det lagom kort andra råd som hjälper i denna första kontakt.

Har du tips på kul dejtingaktiviteter som passar på sommaren?
– Även om du redan hittat någon du tycker om och ni håller på och lär känna varandra så hjälper det er relation att bli bättre om ni gör nya saker tillsammans. Klart det är mysigt att bara ta det lugnt hemma framför en serie men varva det med annat.

– I ett experiment fick ett antal par en lista på aktiviteter som båda parter höll med om var behagliga (se en film, besöka vänner, kreativ matlagning). En annan grupp fick en lista på spännande aktiviteter (dansa, gå på konsert, åka skidor). Det skulle alltså vara en aktivitet de inte gjort på länge. Forskarna gav båda två grupper av par i uppgift att välja en av dessa aktiviteter. Denna aktivitet skulle de ägna sig åt tillsammans under 90 minuters tid. Varje vecka. I slutet av testperioden på 10 veckor rapporterade de par som ägnat sig åt de spännande aktiviteterna en större tillfredsställelse i sitt äktenskap än de som ägnat sig åt de behagliga aktiviteterna. Det vill säga att göra utvecklande (läs nya och spännande) saker tillsammans med vår partner leder till mer tillfredsställelse (och mer passionerad kärlek) i relationen.

– Dessutom sticker du ut ur mängden om du föreslår något genomtänkt i kontrast till klassiska dejtupplägg som fika, en bit mat, promenad eller bio. Samtidigt har det ändå sina poänger att första dejten inte blir alltför tidskrävande om ni inte alls klickar så en bra balans här.

– När du då ska hitta på kul aktiviteter med nya dejten så utgå ifrån vad det är ni tycker om. Är det historia, träning av olika slag, dans, eller något helt annat. Ett enkelt och charmigt sätt att mötas på är för en sommar-picnic med hämtmat. Ett kulturevenemang, kajaktur med något gott att äta med, allmänt parkhäng eller sommarteater är också mysiga sätt att vara tillsammans på. Ett tips på vägen: Se bara att ni får tillfälle att prata och connecta med varandra vid något tillfälle under eller efter själva dejtaktiviteten. Just detta avgör ofta om det sedan blir en andra dejt. Vi behöver liksom hinna se varandra i ögonen en stund, se om pratet flyter, känns bra och få till flirt.

Tusen tack säger vi på Mötesplatsen till Angela för alla värdefulla tips! ❤️❤️❤️