Angela har gått på över 100 dejter

Postat i: 

Dejtingtips

Angela har gått på över 100 dejter

Angela Ahola, doktor i psykologi och föreläsare, har haft sig själv som försöksperson i nätdejtingdjungeln och efter sina erfarenheter tror hon sig ha knäckt koden på hur du får andra på fall. Facit avslöjar hon i nya handboken ”100 dejter – svajpa dig till IRL”, som släpps i Sverige nästa år.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hej Angela! Vill du berätta om lite om dina erfarenheter som nätdejtande singel?
– Hej! Ja, är ju singel och har precis blivit klar med 100 dejter, med 100 olika personer. Pust! Det har varit jättekul och härligt. Det har periodvis även varit det motsatta. Vissa av personerna blev det flera dejter med. Vissa dejter la jag ner ganska fort. För att komma upp i 100+ dejter förutsatte ju förstås en hel del matchningar (över 10.000) och en massa skrivande med folk.

– Orsaken till att jag dejtat så många är dels att jag blev singel. Jag kände helt enkelt för att dejta. Det andra var att jag skrivit en bok om nätdejtande, kärlek och relationer (”100 DEJTER – Svajpa dig till IRL”). Boken släpps om en månad i Finland och nästa år i Sverige. Jag är doktor i psykologi med forskarbakgrund så jag har kunnat iaktta mitt egna dejtande med ett ’forskaröga’. Dejtande och nätdejtande är verkligen som en experimentlåda. Så mycket fascinerande psykologi det finns där!

– Då och då kallar jag detta för Dejtexperimentet, men det är i själva verket långt ifrån ett experiment egentligen. Det var ju jag, privatpersonen Angela som var ute och dejtade. Det var jag med alla mina känslor i potten. Och jag insåg att inget i dejting-världen är självklart. Det finns en rad oskrivna regler, begrepp, uttryck och en massa psykologi att ha koll på.

– Det jag gjort är egentligen samma sak som de allra flesta dejtare. Jag laddade ner dejtingtappar och satte igång att dejta. Men! Med skillnaden att jag testat det mesta: Olika profilbilder och bio-texter. Har svajpat bort timmar…

– Haft som ålderskategori 18 till hundra för att få bredaste möjliga urval. Matchat med vitt skilda typer av människor. Dejtat i Helsingfors, Stockholm, Ockelbo, Malmö, Pyhäsalmi och Mariehamn. Testat olika öppningsfraser i form av GIF’ar, emojis och en myriad olika varianter av ”hej, tja, läget, hur är det?”. Provat med att vänta och låta den andra inleda dialogen. Skrivit med tusentals personer. Träffat killar på krogen, på kryssningar, via jobb och på speeddejting-events. Och har givetvis en rad välmenande vänner och släktingar som försökt para ihop mig med folk. Och så förde jag statistik på det jag var med om.

Vad upplever du är det vanligaste misstaget som nätdejtande singlar gör?
– Statistiken visar att vi lägger mängder med tid på dejtingapparna. Hur vi än försöker hittar vi sällan det vi söker. Det känns döfött, självförtroendet dalar och vi raderar dejtingapparna i ren frustration. För att ändå snart ladda ner dem igen. Ändå finns drömmen om kärleken där. Drömmen om att hitta en själsfrände. Och dejtande ska ju helst va kul! En tid av spänning och förväntan.

– Jag skulle vilja påstå att nästan alla kan få öka sina chanser att hitta kärleken.

Några av de vanliga missarna vi gör är:
– Vi vet inte vad vi söker.
– Vi är för selektiva i (selektiva ska vi vara, men på nätet behöver vi börja brett för att sen kunna träffa rätt).
– Vi vet inte hur vi ska attrahera rätt personer – de som söker samma sak som vi själva.
– Vi är dåliga på att faktiskt få dejten bokad.

Istället bör du:
– Måla med den stora penseln, det vill säga (på nätet) kontakta fler än du intuitivt känner för. Dejta som ”Bonde söker fru”, dvs. skriv och dejta flera för då har du större chans att träffa rätt och komma dit snabbare.
– Se till att få dejten bokad! Sitt inte och skriv i det oändliga och undvik att ”spela svår”. Just do it!

Har du något tips på hur man visar att man är seriös i sitt sökande efter en ny partner?
– Den första och viktigaste frågan vi behöver ställa oss är: Vad är det jag söker? Efter att vi har det klart för oss bör detta vara vår ledstjärna i hur utforma vår profil: Fotona, biotexten och med vårt skrivande. Det är så vi ökar chanserna till att attrahera rätt personer.

– Utmaningen är att dejtingapparna har förvrängt vår verklighetsuppfattning: Vi tror att det finns mängder med singlar att välja mellan. Det ser ju så ut. Vi kan svajpa tills våra fingeravtryck slipas bort och ändå  tar det aldrig slut 😉 Detta har gjort oss kräsnare och ytligare. Vi är snabba med att klippa kontakten med personer som på något sätt gör minsta lilla miss… Även andra lever ju i samma illusion. Du konkurrerar med många. Därför kan du och jag inte bli mer än en obetydlig del i utbudet. Vi syns inte, vi hörs inte och de ensamma kvällarna blir allt fler. Därför behöver du sticka ut. Hur du gör detta har jag beskrivit i min bok.

Vad tycker du att man ska tänka när man väljer bilder till sin profil?
– Du ska ha färska foton, ha ett positivt uttryck, åtminstone något foto där du ser in i kameran, porträtt plus helkropp i olika sammanhang, gärna även i en aktivitet, visa din personlighet, gärna trevliga miljöer.
– Undvik surhet, foton på grejer, bilar, klocka, cykel, båt… Undvik även suddiga bilder.

– Men utöver fotot behöver vi även ta kontrollen över vilka ord vi bör använda i vår bio, respektive vilka inte använda. Vad ska vi skriva för att få den andra att svara? Hur får du dejten bokad? Hur läser du av din dejt i ett tidigt skede (så att du slipper bli besviken i ett senare skede, vilket förstås är ledsamt)?

Hur är en perfekt dejt – enligt dig?
– Mina bästa dejter har inte handlat om vilken plats vi setts på. Några av mina bästa dejter har varit på ett sunkigt hak, en promenad eller en fest. Det viktiga är den omtalade kemin. Klickar det så klickar det. Och det här kan vi själva styra.

Berätta om din bok om nätdejting!
– Boken fick namnet ”100 dejter” eftersom den är ett resultat av mina egna hundra dejter med över hundra olika personer. Det i kombination med en mängd forskning och intervjuer med andra dejtare. Dessa hundra dejter har definitivt varit en utmaning för mig. Och såklart ett spännande och lärorikt äventyr.

– En del av de jag träffat har varit pratsamma, andra tysta. Vissa har varit extroverta, introverta, öppna, slutna, mer bestämda, andra mer följsamma och ödmjuka. Vissa har jag haft mycket gemensamt med och jag har varit på dejter jag velat avsluta lika snabbt som de började. Har även hamnat i dejt med en som fiskat med en helt annan mans bilder. Vi har setts på fik, barer, restauranger, promenader, ute på en brygga, på picnic och hemma hos varandra. Har träffat personer som sökt något helt annat än det jag söker. Har gått på dejter utan några som helst förväntningar som sedan visat sig vara fantastiska. Har gått på dejter med höga förväntningar som visat sig vara riktiga magplask.

– Det jag vet är att du kommer att känna när du träffat rätt. Det behöver du inte läsa om i en bok för att förstå. Däremot kommer du behöva veta hur du överhuvudtaget ska komma till den första dejten med en bra person. Eller hur komma till den andra dejten.

Till sist. Har du lyckats hitta den stora kärleken…?
– Älskar denna fråga! Har man gått på 100+ dejter borde man ju det, eller hur? Svaret är i själva verket: Jag är ännu inte helt redo för en ny relation. Kommit ur en mycket lång relation (med mina barns pappa) och behöver en stund till för mig själv. Landa i min nya situation och sånt kan ju ta sin tid. Har fullt upp med barnen, bokskrivande, föreläsningar, familj och vänner. Trivs bra i detta nya så har ingen brådska. Och, herregud, detta kanske blir den sista singelperioden i mitt liv. Vem vet när blixten slår ner och kärleken står där. Så, just nu njuter jag av livet så som det är.

 

Fotograf bild Angela: Sören Vilks