Dejta som högkänslig

Postat i: 

Dejtingtips

Dejta som högkänslig

Blir du lätt störd av höga ljud, andras sinnesstämningar och har ett stort behov av egentid? Då kan du vara en av de 20 procent av jordens befolkning som är högkänslig. Som högkänslig (HSP) föds man med ett känsligare nervsystem än genomsnittet. Det kan till exempel medföra att man tydligt känner av andra människors känslor och att man lättare blir påverkad av andras beteende och handlingar.

Många fördelar
Det man inte får glömma när man pratar om HSP är att det finns otroligt många fördelar med detta personlighetsdrag. Man har ofta en hög empati, är kreativ, självständig, bryr sig om sina medmänniskor, är hjälpsam och har en förmåga att se det vackra i livet. Vem vill inte leva med en sån person?

Dejta som högkänslig – våra bästa tips:
Du behöver kanske inte skrika ut på första dejten att du är högkänslig men vänta inte för länge. Ett av de viktigaste stegen för att få balans i livet är att våga säga ifrån och förklara för omgivningen hur man fungerar.

Uppskattar du konst, musik och skådespel lite extra? Varför inte ta med dejten på en mysig konsert? Att göra en aktivitet tillsammans är både kul och ett bra sätt att lära känna varandra!

Studier har visat att man ofta får god kontakt med andra, men att man inte orkar umgås lika länge som genomsnittet om man är högkänslig. På första dejten kanske det kan vara passande att boka en lunchdejt? Så att du har en bestämd tid att förhålla dig till och inte behöver känna dig dum när du börjar få slut på energi.

Dejtar du flera stycken? Glöm inte att ha mellanrum för återhämtning mellan dejterna. Det är också viktigt att våga säga nej om inte orken finns. Sätt dig och ditt välmående först!

Överanalysera inte alla meddelanden som du får när du dejtar. Bekräfta istället dig själv genom att tänka snälla och uppmuntrande tankar. Detta gör att du blir mindre beroende av yttre bekräftelse.

Försök inte vara någon som du inte är och jämför dig inte med andra. Du är bra som du är – var snäll mot dig själv!

Som högkänslig brukar det kännas lugnt och skönt att vara ute i naturen. Gör en utflykt och ta med dejten på en skogspromenad!

Checklista hos en blivande partner:
– Hen ska vara intresserad över hur du fungerar.
– Hen ska ha respekt för att du gärna vill bestämma över belysning/ljudnivå, etc.
– Hen ska ha förståelse över att du kan behöva mycket egentid.
– Hen ska gärna gilla att ha djupa och meningsfulla samtal.

Vi hoppas att du uppskattade tipsen ovan. Glöm inte att ta hand om dig!