Första dejten – vett och etikett

Postat i: 

Dejtingtips

Första dejten – vett och etikett

Nervös inför den första dejten? Lugn, bara lugn! Vett- och etikettexperten reder ut alla eventuella farhågor och ger dig verktygen för en riktig drömdejt!

Äntligen dags för den första dejten! Men hjälp, det finns så mycket att tänka på och alla vill vi att det ska bli så bra som möjligt.

Mötesplatsen lät Mats Danielsson, professionell föreläsare och en av Sveriges mest anlitade experter på framgångsrikt bemötande samt vett och etikett, ge sin syn på hur man hanterar olika dejtsituationer.

Hej Mats! Yippi, den första dejten är inbokad! ….Men hjälp, vad ska jag ha på mig?
– Du ska anpassa din klädsel efter situation. Ska ni till ett mysigt café så behöver du inte ha värsta finkläderna. Jag hade haft ett par bekväma jeans, skjorta och kavaj. Om det vankas middag på kvällen hade jag nog tagit något elegantare. Grundregeln är annars att klä dig bekvämt och ha på dig något som visar vem du är som person.

Men vad ska vi hitta på? Vad är lämpliga ”första-dejten-aktiviteter”?
– Det beror lite på vad du har för känsla. Känns det riktigt bra, ni kanske har pratat i telefon och du känner dig väldigt intresserad – då kan ni gå ut och äta middag. Vet du inte riktigt hur det känns, så är det mer lämpligt med en fika. Undvik Dagens lunch, det känns så stressigt.
– Lägg din energi på att vara omtänksam. Boka ett bord där ni kan prata lugn och ro. Fråga om dejten vill följa med på en långpromenad och erbjud dig att med fika i en ryggsäck. Bio är trevligt men inget jag skulle välja på första dejten.

Bör man ha med sig en gåva?
– Jag är ju lite gammeldags av mig och tycker att, om det är en dejt mellan en man och en kvinna, så är det trevligt om mannen har med sig en enkel blomma. Satsa hellre på något genomtänkt, än dyrt. Köp choklad om du vet att kvinnan älskar det.

Men vad ska vi prata om?
– Detta är enkelt. Ställ frågor. Fråga ”Vem är du, berätta mer!”. Ställ följdfrågor. Lyssna noggrant på svaren och var intresserad. Fastna absolut inte i att bara prata om dig själv. Ha några frågor i beredskap. Gärna lättsamma ämnen, som ”Har du sett den filmen?” eller ”Vad läser du just nu?”. Ge gärna komplimanger som ”Vad fin du är i den färgen” eller ”Du är precis så härlig som jag hade tänkt mig!”.

Och vad får man absolut INTE prata om?
– Politik, pengar, dra sexistiska skämt eller berätta om radikala åsikter. Ställ inte frågor som kan vara besvärande för den andra personen. Dina egna sjukdomar kan du också hålla för dig själv. Man behöver inte heller älta sina ex och vad som gick fel sist. Säg bara ”Jag har varit gift förut och det slutade inte så bra, men det har jag lagt bakom mig”. Om du vet med dig att du gärna pratar om dessa ämnen, försök verkligen anstränga dig så att du inte hamnar där.

Jag är såååå nervös!
– Då ska du berätta det. Säg ”Jag är inte riktigt van vid det här, jag är så nervös, vi kan väl hjälpas åt?”. Spela inte världsvan om du inte är det. Man kommer långt på ärlighet och uppriktighet. Har ni inget att prata om så säg ”Oooops, nu blev det visst lite tyst…”.

Ofta kan det bli lite pinsamt när det är dags att betala efter en dejt… Hur vet man om man ska bjuda, bli bjuden eller om notan ska splittas?
– Denna är svår. Men jag vet hur jag skulle göra. Jag skulle erbjuda mig att ta notan, punkt. Däremot skulle jag hoppas att dejten erbjuder sig att dela – och då skulle jag inte säga nej. Annars får man bita i det sura äpplet och tänka att ”ok, då har jag sett den sidan”. Men om det var en fantastisk kvinna och en magisk afton – då hade det känts mer än okey att bjuda.

Behöver alla bra dejter kosta massa pengar?
– Absolut inte. Det kan ju bli underbart att bara sitta på en bänk i solen och njuta. Eller titta på konst tillsammans. Det finns oändligt med möjligheter.

Låt att säga att vi har haft en kanondejt där allt verkligen har ”klaffat”. Hur avslutar man det på ett bra sätt – och hur läser man av att ens dejt är med på ”samma noter”? Är det läge för kram, kyss eller frukost dagen efter tillsammans…? Hur vet man?
– Det finns inget facit, utan jag tror att i de flesta fall så känner man det på sig. Om att har gått riktigt bra så känns det säkert naturligt att ge en kram. Eller fråga. ”Det här känns så bra, får jag lov att ge dig en kyss?”.

Om man känner efter dejten att ”detta var inte något för mig” och min dejt frågar efter en ny träff. Vad svarar man?
– Man kan nog inte svara utan att såra. Men det mest hederliga och schyssta är att lyfta luren. Det räcker inte med ett sms. Ring och tacka för erbjudandet och säg ”Du är jättetrevlig, men jag är ledsen, för min del stämmer det inte riktigt. Jag önskar dig all lycka till i framtiden!”.
– Dock ska man vara medveten om att inte alltid ”klickar” vid första träffen, utan ibland kan det vara värt att ge det en chans till. Kanske blir ni vänner?

Hjärtligt tack Mats för alla goda råd!
-Tack!