Tips till dig som ska bilda bonusfamilj

Postat i: 

Kärlek & Relationer

Tips till dig som ska bilda bonusfamilj

Är du en singelmamma eller singelpappa som har påbörjat en resa mot ett nytt liv?
Om du söker efter en ny partner, eller redan har någon på gång, kan det vara skönt att ta sats och ladda inför det stundande livet.
Ta gärna hjälp av våra bästa tips till dig som ska bilda bonusfamilj.

Att leva i en bonusfamilj kan vara härligt – när allt fungerar. För många bonusfamiljer finns stora utmaningar, inte minst när det gäller att få relationerna i det ibland komplicerade nätverket att fungera.

Om du är mamma eller pappa med mindre barn – är det ganska vanligt att man träffar någon som är en liknande situation – med egna barn. Och när man är nykär är det lätt att se livet genom ett rosa skimmer. Självklart ska ni flytta ihop. Givetvis kommer barnen att tycka om varandra. Svårigheter övervinner ni med kärlek…. Nja, riktigt så enkelt är det kanske inte alltid. Men med rätt partner, realistiska förväntningar och våra tips i bagaget – kan det bli alldeles, alldeles underbart!

TIPS! Diskutera gärna punkterna nedan men någon som du dejtar!

Tips till den blivande bonusfamiljen:

1. Skynda lagom! Tänk på att barnen inte har valt sin situation. De vuxna har ofta en tendens att bara köra på, flytta ihop och försöka skapa en ny familj. Det kan gå bra till en början men det är lätt att det blir bakslag om man har för bråttom.

2. Ha realistiska förväntningar. Försök förstå att bonusfamiljen inte kommer fungera som en kärnfamilj. Ju snabbare man inser det, desto lättare blir det. MEN man kan däremot bli en familj som är minst lika bra men på andra sätt!

3. Tänk att du är en ”bonusvuxen”. Vilken roll förväntas du egentligen ha till din nya parters barn? Den funderingen är vanlig och det bästa rådet är att du ska se dig själv som en ”bonusvuxen”. Inte en kompis, inte en förälder (för oftast finns det ju ytterligare en förälder), utan en bonusvuxen.

4. Försök visa hänsyn till ex-partners. I en bonusfamilj ska det tas hänsyn till ex-fruar och ex-män och allting från semestrar, födelsedagar och vilka veckor man ska ha barnen till uppfostran och ekonomi ska diskuteras med den före detta partnern. Även din nya partners ex blir en del av din nya familj och kommer att påverka ditt liv på fler olika sätt. Ju snabbare man inser och accepterar det, desto lättare blir det. Framförallt för barnens skull. Satsa på hänsyn och välvilja.

5. Vårda er nya tvåsamhet. Mitt i all logistik är det lätt att tappa bort varandra som par. En bonusfamilj ställs inför många utmaningar och i dessa relationer är det kanske viktigare än någonsin att ta hand om varandra. Så vårda er relation så gott det går!

6. Ge barnen tid. Relationen mellan dig och dina nya bonusbarn måste ske på barnens villkor. Gå sakta fram och pusha dem inte. Att ta det lugnt bygger bonusfamiljen.

7. Inför familjemöten. Ha ett möte minst en gång i månaden där alla i familjen berättar hur de mår. Prata även om praktiska saker som matvanor, städning, fickpengar etc. Har man levt i olika kulturer kan det bli svårt i vardagen. Det är ok att tycka olika och det bästa är att prata lugnt och sansat för att sedan tillsammans komma fram till en gemensam plan.

Hjärtligt lycka till – detta kommer att bli bra!

Dejtar du men har svårt att få barnvakt? HÄR får du tips på dejter som barnen kan vara med på.

Funderar du på varför man ska dejta just dig? HÄR hittar du anledningar att dejta en singelpappa och HÄR hittar du anledningar att dejta en singelmamma.