Många kvinnor vill ha ett särboförhållande

Postat i: 

Matchning

Många kvinnor vill ha ett särboförhållande

En färsk undersökning bland Mötesplatsens medlemmar visar att kvinnor, i betydligt större utsträckning än män, söker efter ett särboförhållande.

Att dela allt – utom ett gemensamt boende – upplevs av många som en stor frihet, medan andra ser det som ett misslyckande.

När Mötesplatsen frågar över 3500 svenska singlar ”Vilket förhållande skulle du vilja ha?” blir resultatet:

1. Ett samboförhållande 40%
2. Ett särboförhållande 35%
3. Ett äktenskap 19%
4. Jag vill fortsätta vara singel 3%
5. Ett distansförhållande 2%

3568 svenska singlar har medverkat i undersökningen.

Mest anmärkningsvärt i denna undersökning är att betydligt fler kvinnor söker efter ett särboförhållande. Nästan hälften (46%) av kvinnorna önskar att vara särbo medan endast 28% av männen vill ha separerade boenden.

Vissa menar att kvinnor som har passerat småbarnsåren, av den något äldre generationen, föredrar att vara särbo då de inte vill ge upp sin nyvunna frihet efter att ha tagit hand om hemmet i många år – medan männen hellre vill inleda ett förhållande som sambo. Att ”kvinnor vill ha någon att gå ut med, män någon att komma hem till…”

– Alla människor är olika, och alla måste få känna efter: ”Hur vill jag leva mitt liv?”. En del har mycket större behov av att få vara själva, andra vill ha sin partner nära inpå hela tiden. Det viktigaste är att man hittar någon som matchar ens önskemål, säger Emma Edespong från Mötesplatsen.