Att bryta ofrivillig ensamhet

Postat i: 

Singel i Sverige

Att bryta ofrivillig ensamhet

Väldigt många känner sig ensamma och saknar någon att dela livet med.

Men självklart innebär det inte att du är ensam bara för att du är singel. Det finns många människor som befinner sig i en parrelation och samtidigt känner sig oändligt ensamma. Oavsett – så är det tungt att känna sig ensam – och dessutom verkar det kunna skada vår fysiska hälsa, möjligen lika mycket som rökning.

5 hälsorisker av ensamhet:

1. Risken för psykisk ohälsa, framför allt depression, ökar om du är ensam.
2. Nivåerna av stresshormoner och inflammation ökar i kroppen, vilket i sin tur ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och stroke, typ 2-diabetes och demens.
3. Sömnproblem är vanligt bland personer som känner sig socialt isolerade.
4. Immunförsvaret sänks vilket för att kroppen får svårt att hantera bakterie- och virus-infektioner.
5. Den kognitiva förmågan försämras, det vill säga minne, inlärning och språkförmåga.
Källa: The New York Times

Så bryter du ensamheten:

■ Försök att aktivt söka upp sociala sammanhang, även om det känns läskigt. Och tacka absolut inte nej om du blir bjuden på fest!
■ Träna på social kompetens. Ensamhet kan ibland bero på att man är introvert och inte särskilt social. Ta små steg, säg något till kassörskan eller fråga dina arbetskamrater vad de har för planer inför helgen.
■ Anmäl dig till en kurs eller gå med i en förening. Där kan du hitta människor med samma intressen som du själv. Är du pensionär kan senioruniversitet vara ett tips.
■ Om du har ett jobb, utnyttja arbetsplatsen till att bygga nya vänskapsrelationer – fika och ät lunch tillsammans med dina kollegor så ofta du har tillfälle.
■ Nät- och appdejta. I hemmets trygga vrå kan du ta det första steget. Det är ett oerhört bra sätt att ta sig ur ensamheten och hitta en partner (och vänner!). På Mötesplatsen hittar du seriösa singlar som söker efter ett långsiktigt förhållande.
■ Hitta meningsfulla saker att göra på fritiden, sitt inte bara och tyck synd om dig själv! Om du tar hand om dig själv och mår bra – då blir det också lättare att dejta och knyta an till andra.

Okey, är du redo? Logga in på Mötesplatsen, bjud ut till dejt och lev livet! Du har absolut ingenting att förlora! Lycka till! ❤️❤️❤️