Dejtingexpertens tips för en härligare singeljul

Postat i: 

Singel i Sverige

Dejtingexpertens tips för en härligare singeljul

Under julen rullar de romantiska komedierna på högvarv och släkten frågar om vi träffat någon… Idag tipsar dejtingexperten Angela Ahola, doktor i psykologi, om hur du överlever och ger sina bästa knep på hur det faktiskt kan bli riktigt, riktigt bra. ❤️❤️❤️

Angela är aktuell med boken ”100 dejter – psykologen som kysste hundra grodor för att skapa den perfekta dejtingguiden”. Här avslöjar hon hur vi kan lyckas hitta kärleken på nätet och delar med sig av sina erfarenheter.

Hej Angela! Nu närmar vi oss jul och många tycker att det känns extra tufft att vara singel. Har du några överlevnadstips…?

– Ja, julen kommer liksom paketerad med en rad förväntningar och bilder av hur vi ska ha det. Vi ska vara tillsammans med familjen, ha en käresta att skämma bort och själv ha en present som väntar på oss där under granen från någon speciell. Ovanpå detta ska vi vara ska vara lyckliga, romantiska och sams. Därför förstärker högtiderna lätt känslan av ensamhet. För vi har ju inte alltid den därhärligt mysiga samvaron eller kärleken. Kontrasten blir därför större än andra ”vanliga” dagar och vi känner oss mer ensamma än annars. Och samtidigt verkar andra ha det så bra. Ja, så ser det ju iallafall ut när vi scrollar igenom våra sociala medier. Allt detta gör att det ofta känns lättare att vara singel under resten av året än just under julen.

– Julens förväntningar har dessutom en tendens att skruva upp volymen på känslorna hos oss. I synnerhet om vi känner att vi inte lever upp till den där bilden som media, reklam och vårt inre målar upp. Sedan finns det en sak till.

– Har i min bok ”100 Dejter” beskrivit fenomenet cuffing season. Det är perioden vi just nu befinner oss i. Den börjar i september och slutar i mitten på mars. Nu pratar jag om den officiella nu-börjar-det-bli-mörkt-och-jag-vill-ha-någon-att-mysa-med-i-höstmörkret-säsongen. Det är perioden vi extra gärna vill ha någon – under jul, nyår och Alla hjärtans dag. Så julen är en laddad högtid och tätt länkad till tvåsamhetsnormen, då vi lätt glorifierar parrelationen. Därför ska du som är singel få några råd av mig kring hur du kan tänka för att få den bästa julen — kanske någonsin. Och kanske just tack vare att du är singel.

Angelas bästa tips för en lyckad singeljul: 👇🏼

Ändra mindset. Över hälften av alla singlar söker inte någon. De är fullkomligt nöjda i sitt singelskap. De söker inte tillfälliga förbindelser och de söker inte en långsiktig relation. Dessutom, majoriteten av hushållen i Sverige är ensamhushåll. Därmed inte sagt att alla som bor själv är singlar men det här säger ändå en hel del. Att vara singel är inte att lida brist på något, att vara halv, oälskad och o-vald. Låt oss samtidigt komma ihåg att de som lever i en parrelation har det heller inte alltför lätt kring denna magiskt glimrande högtid. Skyhöga förväntningar på romantisk lycka. De silkiga röda underkläderna lyser med sin frånvaro och vad ni än säger misstolkas av den andra. Alla par har ju sina konflikthärdar som kanske till och med sopats under mattan under året och precis inför jul – när vi har mer tid tillsammans – kryper ikapp en. Så tänk så här: Är du singel? Grattis! Du slipper allt detta. Du slipper också kompromissa kring var ni ska fira detta år.

Singel och stolt. Nästa gång någon kommenterar ditt singelskap med orden ”du lägger ribban för högt, du är för kräsen” så håll huvudet högt och svara med ”jag trivs bra som det är”. Om du nu gör det. Eller svara med ”jag träffar någon” (eller några) om det ligger till på det sättet. Kom ihåg att du är inte singel för att ingen vill ha dig. Du är snarare singel eftersom du valt att inte gå in i relation. Din attityd kring din situation kommer att skina igenom så var singel och stolt!

Tacksamhet. Lista alla bra saker du har i ditt liv: Hälsa, ditt hem, mat på bordet, ett jobb, din familj, din granne på plan tre och dina barndomsvänner uppe i Luleå. Detta hjälper dig att ta dig förbi eventuell ångest och känslor av ensamhet. Och detta kan du göra varje dag innan du somnar. Passa också på att tacka ja till inbjudningar av olika slag: Adventsfika, julmingel, etc. Inte fått några inbjudningar? Hitta då du på något och bjud hem en vän eller några.

Julen – en bra tid för dejting. Även om vi lätt tänker att julen är en familjehögtid så tycker jag att den är alldeles perfekt tid för dejting. De varma juliga känslorna som finns i omlopp är en perfekt grund för att träffa någon. Vi är liksom mer öppna för flirt i allt detta mysiga.

Har du några dejtingtips kring jul och nyår? Vad är roligt att göra?

– Jag skulle säga att ett av de bästa tipsen för att träffa nya människor IRL är att lägga bort mobilen i väskan och motstå impulsen att plocka upp den igen. Lyft blicken och se människorna i din omgivning. Är du på ett julmingel eller sitter i en bar med vänner så träna dig i att ta kontakt med andra på plats. Det kan vara att le till någon när du går förbi, tacka den som flyttar på sig så att du ska kunna komma fram, kommentera stället, maten, drickat eller ge en enkel komplimang i stil med ”åh vilken fin blus” eller något annat.

– Nyckelmeningen här är att ta kontakt. Bara gör det. Även om just denna nya och obekanta person på haket inte alls känns som en potentiell kärlek kanske hon kan bli en vän. Eller så känner han som sitter vid bordet bredvid precis den som om någon månad eller något år ska visa sig vara ditt livs stora kärlek.

...och hur boostar man bäst sin dejtingprofil kring jul?

– För att dejta bra behöver vi bli bra på två olika saker. Det ena är att själv göra ett gott intryck. Helst sticka ut ur mängden. Det andra är att bli bra på att bedöma andra. Låt oss titta på det förstnämnda av dessa ekvationens två delar: Hur vi själva ska lyckas bli valda på dejtappen. För hur trist det än låter så räcker det dessvärre inte med att du är en bra människa. Ledsen att säga det. Frågan är snarare hur väl lyckas du förmedla din fina personlighet och dina härliga egenskaper till din omvärld. För det är snarare det som avgör. Vad är det som styr här då?

– Jo, andra behöver läsa av oss som varma, pålitliga och vettiga. Och fysiskt attraktiva. Dessvärre kommer vi inte ifrån att ytan har betydelse. En rad studier har visat att fysisk attraktivitet ökar chansen att andra ska bli intresserade av oss. De behöver gilla det de ser. Vi behöver helt enkelt se ut som vårt allra bästa jag på våra profilbilder. Samtidigt som vi ser så där tilltalande bra ut så ska det vara på ett sätt så att det känns att det är så du alltid ser ut, ledigt och avslappnat snygg.

Angelas bästa foto- och bio-tips:

Fotot:

 • Välj hellre ljusa bilder i fina miljöer än mörka bilder i vårt röriga badrum.
 • Ett positivt leende ansiktsuttryck får andra att dra slutsatsen att du är en trevlig och glad person. Ser du ambivalent eller smått sur ut i bilden kommer andra, å andra sidan, dra slutsatsen om att din personlighet är mer åt det hållet.
 • Öppna gester är mer inbjudande än till exempel armarna i kors.
 • Skapa kontrast: Du får gärna sticka ut med någon detalj i ditt utseende eller klädsel eller ha så fina bilder att de sticker ut tack vare det.

Biotexten:

 • Med en bio ökar du chansen att andra ska skriva till dig fyrfalt. Hellre en mening som är kul/intressant än inget. Ta chansen att förmedla något.
 • Få fram vad det är du söker.
 • Låt texten andas humor, värme och charm.
 • Nämn något unikt om dig, en fun fact.
 • Positiva superlativer som ”härligt, fint, underbart” får andra att gilla dig mer än negativ eller mer neutral vokabulär.
 • Undvik för mycket torr info om dig, ditt liv och vad det är du söker och undvik att försöka sålla bort de du inte söker med ord som ”ogillar dig som ….”. Fokusera istället på vad det är du önskar och söker.
 • Bio’n ska vara en kul, flirtig trailer. Inte en CSN-låneansökan.

Något annat ”mind-set” som du önskar dela med dig av till alla singlar i juletider?

Hur klyschigt det än låter så njut av precis där du är just nu, så som ditt liv ser ut idag. Jag hoppas du kan känna att ditt liv är alldeles perfekt, eller åtminstone rätt bra iallafall. Att du är komplett, ditt liv är komplett. Allt detta har du i dig – vi kan bara behöva jobba för det, påminna oss om att vi är bra som vi är och att alla pusselbitar är på plats. Fira livet och fira ditt singelskap denna jul.

– Tänk på alla fördelar vi radat upp här i denna text och kom ihåg att kanske är detta den sista singel-julen du firar. Kom ihåg att din situation är åtråvärd för många: Du gör precis vad du vill, med vem du vill och när du vill. Du är fri som fågeln och världen är full av saker att uppleva och människor att träffa. Javisst, fortsätt spana efter drömpartnern men pausa inte ditt liv. Och ha kul. Skratta, var glad och gör sånt som gör dig lycklig. Att vara lycklig och avslappnad gör dig även mer attraktiv som partner.

– Boka upp spännande aktiviteter och gör saker du inte gjort förut. För din skull. Åk på en weekendresa med din systers jobbarkompisar. Följ med på middag med barndomsvännerna. Se möjligheterna och tacka ja till saker som skulle kunna bli kul. Och packa med en bok ifall det mot förmodan inte blir det. Bonuseffekten är att med en aktiv livsstil ökar du samtidigt oddsen för att träffa någon.

Fotograf Angela (huvudbild): Sören Vilks