En stress- och kravfri singeljul

Postat i: 

Singel i Sverige

En stress- och kravfri singeljul

Julhelgen närmar sig med stormsteg. Men trots att det är en högtid som präglas av mys och familjesammankomster är det många som känner allt annat än julefrid.

Det finns många anledningar till ångest kring jul. Det kan handla om att en förlorat en anhörig som en brukade fira jul med, att en inte har kontakt med sin familj eller bara inte känner sig bekväm med att fira julen på traditionellt vis. Som singel kan också saknaden av en partner göra sig extra påmind. Därför har vi har samlat några tips på hur du klarar julstressen – på alla plan.

Det blir jul – även om allt inte är perfekt. Galet långa inköpslistor, jakten på de perfekta julklapparna, otaliga googlingar på pepparkaksslott och hur man får till en riktigt god vegansk julskinka och ett evigt pusslande för att hinna med att träffa alla släktingar och vänner…. Känns det bekant? Då är vårt främsta tips att bara stanna upp och reflektera lite. Varför håller du på som du gör – egentligen? Fundera över om du MÅSTE besöka hela släkten på just julafton? Är det verkligen nödvändigt att göra egen glögg? Kan det vara så att kraven om den perfekta julen kommer från dig själv – och ingen annan? Vad är det värsta som kan hända om det är lite damm i hörnen och du köper färdiga pepparkakor? Inte så farligt – eller hur? Prioritera din egen hälsa.

Du är inte ensam om att vara ensam… För många kan julen kännas ensam och lite sorglig. Man blir lätt påmind om hur det ”borde vara” och man ser i alla sociala flöden hur alla andra visar upp sina ”perfekta kärlek”. Då kan det vara nyttigt att påminna sig om att de vanligaste hushållen i Sverige faktiskt är singelhushåll. Kanske är din singeljul ett perfekt läge att skapa nya traditioner? Det finns många människor som längtar efter att få fira jul tillsammans på nya sätt. Våga nätverka och ta kontakt med andra singlar på Mötesplatsen! Kanske kan ni ordna knytis eller åka på en liten dagsutflykt tillsammans? Eller bara skicka meddelanden och ha kontakt med varandra hemifrån soffan?

Det här med alkohol… Få saker kan förstöra julstämningen så mycket som alkohol. Om man själv eller en anhörig har problem med drickandet kan gemensamma julmiddagar vara förenade med en ångestklump i magen. Om det är barn med på firandet – prioritera och skydda dem. Om du själv håller i firandet – varför inte ordna en alkoholfri jul?

Bråk och relationsproblem… Samtidigt som många längtar efter julen är det en av de dagarna på året som flest konflikter uppstår och en tid då människor är som mest irriterade. Nya bonusfamiljer och olika viljor sätts på prov. MEN. Juldagarna är dåliga dagar att reda ut djupa konflikter på. Spara det till senare! Ha gärna en utarbetad plan för hur du själv önskar att fira och med vilka. Fira med de som ger dig energi och där ni hjälps åt med matlagning och annat.

ALLTSÅ: Det bästa rådet vi har är att fundera över hur du vill att just din jul ska vara, vad du trivs med och mår bra av. Sätt sunda gränser mot dig själv och mot andra.

Står kärlek överst på din önskelista i år?  Här får du massa bra tips>>>

GOD JUL önskar vi på Mötesplatsen! 🎅🏼❤️❤️❤️