Psykologen tipsar: Så får du en fröjdefull singeljul

Postat i: 

Singel i Sverige

Psykologen tipsar: Så får du en fröjdefull singeljul

Trots alla fester och glöggkvällar är det lätt att som singel känna sig som ensammast i världen runt jul. Mötesplatsen har pratat med psykologen Linn Heed – som tipsar om hur man kan vända sina tankebanor.

Psykologen och författaren Linn Heed har själv erfarenhet av att vara både singel och i en relation den här tiden på året.

– Jag har tre barn tillsammans med tre olika män, vilket har skapat olika familjekonstellationer och livssituationer genom åren. Mitt råd är att försöka befria dig från krav och måsten och tänka utanför boxen. Det är du som väljer om det är ett problem att vara singel i juletid eller inte.

Men hur vänder man sin oro till något bra? Hur kan man lära sig att se fördelarna med att vara singel kring jul?

-Det finns alltid minst två sätt att förhålla sig till en situation. Förenklat kan man se det positiva eller det negativa. Om man upplever en inre stress av att känna sig ensam och i ett utanförskap, så är det bara en chimär på ett plan. Försök att lyfta blicken och se dig omkring. Det finns många människor i din närhet som också känner som du och när man vågar ta bladet ifrån munnen och prata med varandra, så är man plötsligt i en dialog och i ett sammanhang där man delar något.

– Alternativa julfiranden är hälsosamma och ofta befriade från yttre och inre stress. De som firar med vänner och skippar allt vad julmat heter, eller de som engagerar sig i någon organisation eller evenemang, upplever ofta att julfirandet tillför något extra och meningsfullt jämfört med dem som springer i det traditionella ”ekorrhjulet”.

Jul med bästa vännerna kan vara väl så meningsfullt som det traditionella "ekorrhjulet".

Jul med bästa vännerna kan vara väl så meningsfullt som det traditionella "ekorrhjulet".

Tror du att vissa par till och med (i hemlighet) – kan vara lite avundsjuka på alla singlar som slipper åka runt till olika släkter och ha upptrissade förväntningar kring den perfekta romantiska julen?

-Det är jag helt övertygad om. Det är få traditionsbundna helger så som julhelgen, som väcker så mycket ilska, ångest och frustration. Det radas upp måsten och påtvingat umgänge, vilket för många människor är helt förödande.

-Vi glömmer så lätt bort att julen handlar om gemenskap, frid och kärlek. Då måste man våga välja med omsorg, och säga nej och våga känna efter inåt vad man verkligen är i behov av. Avunden är en stark kraft och när den väcks, så är mitt råd att stanna upp och fråga sig själv varför man blir så avundsjuk. Troligtvis bottnar en del av känslorna i att man tvingar sig själv till umgänge och beslut som inte är förankrade inombords.

Något annat ”mind-set” som du önskar dela med dig av till alla singlar i juletider?
-Ställ frågan till dig själv: Är glaset halvtomt eller halvfullt? Försök att se det positiva i varje situation, relation och möte med andra människor. Ta av dig offerkoftan och martyrrollen, och använda energin till att bli lösningsfokuserad och ge dig själv tid och kärlek. Hitta din egen njutning tillsammans med dig själv.

– Älska dig själv på riktigt, först då kan du också ge och få kärlek av någon annan.

Tusen tack till Linn Heed för alla kloka råd!

Julklappstips!

Spana gärna in Linn Heeds gripande självbiografi ”Flickan från Lotusfälten”.