Skilsmässornas tid stundar

Postat i: 

Singel i Sverige

Skilsmässornas tid stundar

”Myten” om att flest skilsmässor sker direkt efter semestern bekräftas av 20 års statistik – oktober är den vanligaste månaden att gå skilda vägar.
En ny undersökning visar att hela 58 procent av Mötesplatsen medlemmar har gått igenom en skilsmässa och nu är redo att söka efter en ny relation.

När kan man börja dejta igen?

En skilsmässa eller separation är aldrig rolig och det kan ta tid för hjärtat att läka efter ett uppbrott. Men livet måste gå vidare och då är bara frågan när och hur?

Enligt oss på Mötesplatsen är detta oerhört individuellt. Man kan inte säga någon exakt tid. Vissa är redo samma dag som personen som man skiljer sig från går ut genom dörren, men de flesta behöver tid att sörja. Ofta märker man på den egna lusten när det är dags. Alla har vi ett behov av kärlek och närhet, men det är oerhört olika när lusten kommer.

Några tips till dig som ska gå på en första dejt - efter en skilsmässa:

1. Förbered frågor. Nervös för obekväm tystnad under dejten? Då är bästa tipset att klura ut lite frågor och ämnen att prata om i förväg. Det kommer hjälpa dig att föra samtalet framåt.

2. Håll dig lugn. Ladda mentalt innan dejten. Det är naturligt att vara nervös men gör något innan som brukar få dig lugn. Ta ett bad, lyssna på din favoritmusik eller ring en kompis som kan stilla de värsta nerverna.

3. Skynda långsamt. När du gått igenom en skilsmässa är det viktigt att ge dig själv tid att tänka och känna efter vad du vill. Även om du bestämt dig för att träffa en ny partner så måste det inte ske just idag. OCH träffar du någon som känns rätt så kan han eller hon troligtvis tänka sig att vänta tills du känner dig redo.

4. Ladda med svar på denna fråga. Du kan nog räkna med att din dejt kommer fråga varför du och ditt ex bröt upp. Svaret på just den frågan kan vara skönt att ha tänkt igenom innan så att du inte blir obekväm när den kommer.

5. Inget blodigt allvar. Glöm för guds skull inte att ha kul och tänk att allt är en erfarenhet. Ha roligt och se det hela som en möjlighet att lära känna en nya människa och samtidigt prova något nytt.

Har du frågor eller funderingar kring hur man dejtar efter en skilsmässa finns alltid vi på Mötesplatsen här för dig! ❤️❤️❤️

FAKTA - Skilsmässor i Sverige:

  • Varje år separerar eller skiljer sig ca 250 000 individer.
  • 50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa.
  • Äktenskap som upplöstes genom skilsmässa hade varat i genomsnitt i 11,7 år.
  • Vanligaste ålder för skilsmässa är mellan 35 och 49 år.
  • Par utan gemensamma barn separerar eller skiljer sig mest.


Källa: Sverige 2021, källa SCB & Försäkringskassan.